Днес представители на Обществения център за околна среда и устойчиво

...
Днес представители на Обществения център за околна среда и устойчиво
Коментари Харесай

Варненски еколози призоваха България да гласува „против“ отпадането на регулацията за ГМО растенията

Днес представители на Обществения център за околна среда и стабилно развиване във Варна връчиха на регионалния шеф професор Андрияна Андреева отворено писмо до министър-председателя акад. Николай Денков и министъра на околната среда и водите Юлиян Попов.

Документът съставлява апел за гласоподаване „ срещу “ предлагането на Европейската комисия за дерегулиране на ГМО растения, създадени с " нови геномни техники ". Както знаете, съвещанието на Съвета на министрите по околна среда на страните членки на Европейски Съюз, на което ще взе участие и българският министър, ще се организира на 11 януари 2024 година в Брюксел.

Видеообръщение към участниците в проявата имаше и от локални аграрни производители, които се причисляват към самодейността на Коалиция „ За да остане природа в България “ против разрешаване на ГМО растения, създадени с нови геномни техники без предварителна оценка на риска и етикиране. От тях бяха и екологично чистите зеленчуци, които еколозите предадоха на регионалния шеф.

Професор Андреева увери представителите на Сдружение ОЦОСУР, че отвореното писмо и цялата документи, която съдържа подробнна и научно обоснована информация за вредите, които ГМО предизвикват на човешкото здраве, на биоразнообразието и на земеделските производители ще бъде изпратена на министър-председателя учен Николай Денков и на министър Юлиян Попов. Тя добави, че тематиката е от извънредно значимо значение и е належащо позицията на страната да бъде взета след осведомено и обосновано решение.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР