Днес председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова и

...
Днес председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова и
Коментари Харесай

Мая Манолова: Хората бедстват без вода заради безхаберието на управляващите

Днес ръководителят на гражданската платформа „ Изправи се.БГ ” Мая Манолова и създатели на групировката направиха второ подаяние в акцията „ Вода за Перник, вода за България ”.
Те доставиха нови 11 хиляди литра минерална и трапезна вода за жителите на пернишкия квартал „ Църква “, който от 4 дни бедства без вода. Дарението одобри кметът на квартала. Във видео Мая Манолова показва, че „ хората бедстват поради безхаберието на ръководещите във ВиК-сектора. “

„ Водата, която доставихме, е нашият жест за съпричастност и ще продължим с акциите за снабдяване на вода. Управляващите да обяснят на хората по кое време ще им бъде възобновена водата”, сподели още Манолова.

Тихомир Василев от „ Изправи се.БГ” заяви, че на следващия ден и на идващия ден ще има доставки от 3700 литра от сдружението за с. Люлин, което от две седмици няма вода. За неделя готвим и последващо подаяние от над 3000 литра вода от столична компания – в този момент прецизираме в кой квартал или обитаемо място да я доставим, изясни още Василев.

Новите количества дарена вода бяха доставени пред кметството на кв. Църква в 8,30 часа тази заран. Количествата ще бъде раздадени на жителите от локалната власт.

На 30 януари в Централната ремонтна база в кв. „ Проучване “ в Перник от „ Изправи се.БГ” доставиха подаяние от 2730 литра минерална вода за жителите на Перник.

На 28 декември от „ Изправи се.БГ” разпространиха позиция с 10 въпроса към премиера Борисов по отношение на рецесията във водния бранш.

„ В отговор на изказването му, че изпраща Министерство на вътрешните работи във ВиК-дружествата в страната, подчертаваме, че това е прахуляк в очите на хората – от 28 ВиК-дружества в регионалните градове, 27 се ръководят от страната, защото или са 100 % държавна благосъстоятелност или имат над 51 % благосъстоятелност на страната. Само в София водата се ръководи от частна компания с концесия и присъединяване на Столичната община.

Ако министър председателят е имал политическа воля да реализира надзор, е можел да го направи в последните 10 години. Аналогичен е и казусът с ВиК – Перник. Дружеството е с 51 % държавно и 49 % общинско присъединяване. Загубите на вода в Перник са над 74 %, съгласно формалните данни на КЕВР и това е положението от години. И общината в Перник до скоро, и страната от 10 години се управляват от ГЕРБ, водният режим за жителите е реалност, а оставки няма”, се споделя още в позиция на „ Изправи се.БГ”.

Режим на водата има в областите Перник, Плевен, Габрово и Ловеч, а от през вчерашния ден стана ясно, че пред режим са Сливен, Шумен, Търговище, Ботевград, Варна и други, които са на минимума на водните си ресурси.

Обръщаме внимание, че от 1 януари 2020 година покачване на цените на водата към този момент е оповестено за 20 области, сред които Ямбол (100 % държавно ВиК-дружество), Бургас (100 % държавно), Сливен (51 % държавно и 49 % общинско), Варна (51 % държавно и 49 % общинско ), София (частно, концесия) и още 15 други, където ВиК-дружествата не се възползваха от правото си да не покачват цените. Само в 8 области на България водата не се покачва. Кампанията на „ Изправи се.БГ” под мотото „ Вода за Перник, вода за България” продължава с нови дарителски акции в събота и неделя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР