Днес празнуваме Възкресение Христово или Великден. Това е най-големият празник

...
Днес празнуваме Възкресение Христово или Великден. Това е най-големият празник
Коментари Харесай

Великден е - най-светлият ден за християните

Днес честваме Възкресение Христово или Великден. Това е най-големият празник за православните християни, именуван Празник на всички празници.

Смята се, че вто на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия жанр. Великден е измежду по този начин наречените преносими празници и се дефинира според от първото пролетно пълнолуние.
Според православната традиция Христово се предшества от Великия пост. Той стартира седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите премеждия и на гибелта му на Кръста.
Христос Воскресе! Православният свят чества Възкресение Христово – денят, в който Иисус Христос възкръсва, откакто е разпнат на кръст и заровен
През това време християните би трябвало да се разкаят, да очистят душите и телата си и по подобен метод да се подготвят за достойното посрещане на празника.

Първият Вселенски събор през 325 година дефинира правилото, съгласно който Великден се отбелязва в неделята след първото пълнолуние след пролетното равноденствие.

Според националната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, успеха на пролетта над зимата. И в обичаите, и в обредите тясно се преплитат езичеството и християнството, което дефинира колоритността на българския Великден.

Празничното свещенодействие в София

Българският патриарх Неофит оглави празничното вечерно свещенодействие за Възкресение Христово в храм-паментик „ Св. Александър Невски “.

Негово Светейшество беше тържествено посрещнат от вярващите малко след 23:00 часа с празнично пердашене на камбани. Точно в среднощ патриарх Неофит поздрави с " Христос воскресе! " препълнения площад и изнесе плодородния огън. Прозвучаха Евангелието и Тропарът за Възкресение и възгласът: " Христос воскресе! Во истину воскресе! "
Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков
„ От този непресъхващ възвишен извор черпим и ние през днешния ден и популяризираме подателят на живота, който възкръсна от мъртвите посрами цялата мощ на злото и уточни пътят на безконечния живот. Нека следваме този път, тъй като в неговия край ни чака насладата от срещата ни с Христос и венецът на живота, който Господ е заречен на ония, които го обичат “, съобщи патриарх Неофит в словото си пред храм-паметника.

Със запалени свещи и молитва, вярващите обиколиха храма.

Христос воскресе!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР