Днес празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер.

...
Днес празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер.
Коментари Харесай

Днес е Бъдни вечер - един от най-светлите християнски празници


Днес честваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер. Той се празнува фамилно от всички християни. Празникът е отдаден на дома, огнището, само че и на умрелите предшественици - роднини, които също се считат за част от фамилията.

Бъдни вечер е последният ден от Коледните пости. За християните това е тайнствената нощ, в очакване на Рождество Христово. 

В другите краища на страната празникът, който предшества раждането на Христос е именуван с разнообразни имена " Малка Коледа ", " Суха Коледа ", " Детешка Коледа " или по-рядко - " Мали Божич " и " Крачун ".

По традиция цялото семейство се събира към празничната постна софра с молитва и признателност.

Според традицията питката се замесва рано заран с най-хубавото и бяло брашно и от време на време с нов клас и с мълчана вода (докато младите моми носели водата с менци от чешмата те не продумвали и думичка). От това тесто се вършат и краваите, които по-късно се дават на коледарите. 

Приготовленията за празничната вечеря стартират от рано сутринта и не престават до разчупването на питката над празничната софра, съдържаща нечетен брой постни ястия - 7, 9 или 11, измежду тях са варено жито, боб, сарми, пълнени чушки с фасул, ошав, туршии, лук, чесън, мед и орехи, и вино.

На вечерята питата се разчупва от най-възрастния човек в фамилията. Първото парче се дефинира за Богородица и умрелите, идващото за къщата, а останалите за  членовете на фамилията. Раздаването става от дясно на ляво – посоката на живота в разбиранията на българина.

На масата би трябвало да има запалена свещ, защото огънят се смята за пречистващ. Самата вечеря е по-скоро обред, в сравнение с хранене.

Друг бит е след края на вечерята всеки човек на масата да си избере орех и да го разчупи, в случай че ядката остане цяла и е бяла и едра, индивидът ще е здрав и ще му върви през годината.  

В предишното фамилията не заспивало до среднощ, тъй като хората вярвали, че тогава небето се отваряло и в случай че в този миг си намислиш предпочитание то сигурно ще се сбъдне.  След вечеря всички стават по едно и също време от масата и софрата не се раздига, тъй като се има вяра, че умрелите ще дойдат да си вземат от храната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР