Днес празнуваме Бъдни вечер. Това е денят преди Рождество Христово.

...
Днес празнуваме Бъдни вечер. Това е денят преди Рождество Христово.
Коментари Харесай

Вижте какво повеляват традициите на Бъдни вечер

Днес честваме Бъдни вечер. Това е денят преди Рождество Христово. Според библейското поверие на Бъдни вечер приключват родилните страдания на Дева Мария, които са почнали на Игнажден.
Празникът е отдаден на дома и фамилията се събира дружно на вечеря, с цел да дочака дружно раждането на божия наследник.
По традиция на трапезата ястията наложително би трябвало да са постни и да бъдат нечетен брой - 7 колкото са дните на седмицата или 9 колкото трае бременността на дамите. Има региони в България, където на празничната маса се слагат 11 или 12 ястия - колкото са месеците в годината. Те съставляват сарми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и други Всяко от ястията на трапезата има значима за българина символика.
Обредните хлябове са три типа - отдадени на Коледа, на селските занаяти и за коледарите. Те се месят съпроводени с ритуали и песни. На вечеря стопанката на дома произнася молитва, а по-късно се разчупва питата със сребърната пара.
В някои краища на страната в хляба се пъха и дрян за здраве. Първото парче от питата се оставя на Богородица пред домашната икона. Вярва се, че максимален късметлия в дома ще е този, на който се падне парата. Според обичая никой не би трябвало да става от масата, до момента в който трае вечерята. Освен това трапезата не се раздига след приключването, с цел да не избяга шансът. Вярва се, че по-късно идват умрелите, с цел да похапнат.
Преди да се седне на масата или както е обичаят на земята обаче, вечерята безусловно би трябвало да бъде кадена. Това е бит, при който най-възрастният мъж или жена в дома прекадява с тамян масата. След това стопанинът обикаля и всички останали стаи и пространства в дома. Накрая излиза на открито и минава през целия двор и обора. Според националното разбиране с ритуала на каденето се прогонват злите и нечисти сили от вкъщи.
Празничната атмосфера от Бъдни вечер се преливала в нощната Коледа. Коледарите обикалят домовете и благославят техните стопани. Те обхождат домовете на групи, като потеглят постоянно в източна посока. Във всеки дом извършват песни за възхвала на стопаните и доброжелание.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР