Днес Православната църква почита паметта на Света великомъченица Параскева. Тя

...
Днес Православната църква почита паметта на Света великомъченица Параскева. Тя
Коментари Харесай

Православната църква почита днес паметта на Света Параскева

Днес Православната черква уважава паметта на Света великомъченица Параскева. Тя била родом от Икония, Мала Азия. След гибелта на благочестивите й родители поискала да си остане девственица, за вярата Христова хвърлена в тюрма, в огън, излязла невредима и била посечена с меч по време на император Диоклетиан в 303 година.
Света Параскева живяла в края на втория и началото на третия век. Била щерка на благочестиви родители, които живеели в Никония, Мала Азия. Родителите нямали други деца. Те с огромна обич възпитавали щерка си. Разкривали й истините на християнската религия. Просвещавали я в Христовия закон.
Параскева била още малко момиче, когато родителите й умряли. Получила в завещание много огромно богаство. Тя помнела наставленията на положителните си родители – да бъде скромна, смирена и милостива към всички, които са в злочестина или болежка. Параскева използвала богаството не за лукс, не за обилни ястия и пития, не за суетни удоволствия, а за облекла на голите, храна на гладните, за заслон на странниците.
Тя също по този начин усърдно разпространявала словото Божие. Разказвала навсякъде за Спасителя и за Неговото дело в света. С това възбудила мощна завист у езичниците.
Параскева решила да не се омъжва. Посветила напълно себе си на Бога и на положителните каузи.
При Диоклетиановото гонение на християните тя била хваната и изправена на съд. Това станало в 303 година.
Очарован от пленителната й хубост, съдията запитал бойците:
- В какво е наклеветена тая хубава госпожица? Бива ли да се погубва такава блестяща хубост?
След това се обърнал към света Параскева:
- Кажи ми по какъв начин се казваш, девойко!
- Аз съм християнка, Христова служителка – дала отговор твърдо тя.
- Не желая да слушам такива думи – споделил съдията. – Твоята красота ме прави мирен, само че думите ти възбуждат гнева ми! Питам те за името ти.
- Трябваше по-напред да ти кажа името си, което ме води към безконечния живот. Сега ще ти кажа с какво съм именувана във краткотрайния живот. Моите родители са ме нарекли Параскева, тъй като съм серодила в ден "параскева " /т.е. петък/.
Параскева е ден на доброволните и животворни премеждия на нашия Господ Иисус Христос. Родителите ми всеки петък прекарвали в пост, молебствия и положителни каузи. А аз, тяхната щерка, съм се родила в тоя ден. Затова съм наречена Параскева. От млади години мислите ми са ориентирани към Христовите премеждия.
- Това са празни приказки – рекъл съдията. – Съгласи се по-добре да станеш моя брачна половинка. Ще имаш огромно благосъстояние. Ще те почитат всички.
- Не искам да се бракосъчетавам – дала отговор девойката. – Искам да числя се единствено на Господа Иисуса. Негова булка желая да стана...
- Не погубвай младостта си – рекъл й съдията.
Девойката възразила на съдията:
- Не мисли за краткотрайната хубост, която цъфти и прецъфтява. А намерения за своята душа, тъй като те чака постоянно изтезание!
Съдията се ядосал и заповядал да бият грубо, безмилостно девойката. Изранена, едвам дишаща, тя била хвърлена в тюрма.
На другия ден я видял напълно здрава и се почудил. Нямало по нея ни диря от ужасните рани. Лицето й сияело.
През нощта, когато тя полумъртва лежала в тъмницата, явил й се ангел Господен, цялостен в светлина, със златен пояс на кръста. В ръцете си държал оръдията, с които били породени страданията на Господа Иисуса Христа. Той й споделил:
- Ето какво ти донесох за разтуха – честния Кръст; трънения венец на Христа; копието, с което прободоха ребрата му; тръстта, която начерта опрощаването греховете на света; гъбата, която изтри закононарушението на Адам. Стани, изцелява те Христос!
Изправена пред съдията, утешена, спокойна, здрава, мощна, Параскева изявила предпочитание да отиде в езическия храм. Езичниците в близост са зарадвали, като помислили, че тя най-сетне се е склонила да са поклони на идолите. Всички тръгнали към капището, отпред със съдията. Като влезнала вътре, светицата призовала името на Христа и идолите паднали на земята.
Разгневеният арбитър заповядал изповедницата да бъде жива изгорена. Поставили я измежду колосален, лумнал нашироко огън. Светицата се помолила на Бога, като си спомнила тримата момци в огнената пещ и страданието на света първомъченица Текла. Пламъците не я опалвали, а засегнали някои от езичниците, които се пробвали да ги усилват.
- Велик е християнският Бог! – викал народът, струпал се гъсто към грамадната клада.
Съдията заповядал да отсекат с меч главата на Параскева.
На другия ден след блажената й кончина той ненадейно умрял. Всички изтълкували ненадейната му гибел като Божие наказване поради светата девственица.
Тленните остатъци на светата великомъченица Параскева били с чест заровени от християните в нейния дом. Над гроба й ставали изцеления от всевъзможни заболявания.
Имен ден през днешния ден честват: Параскева, Лъчезар, Лъчезара
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР