Днес Православната църква отбелязва т.нар. “Летен Никулден. На този ден

...
Днес Православната църква отбелязва т.нар. “Летен Никулден. На този ден
Коментари Харесай

Празнуваме Летен Никулден, честито на имениците

Днес Православната черква отбелязва така наречен “Летен Никулден ”. На този ден християните празнуват преместването на мощите на св. Николай Мирликийски от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия).
Прочетете още
Николай Мирликийски е роден през 3 век в Патара, днешна Мала Азия. След правоверен отшелнически живот е определен за архиепископ на град Мир, Ликийска област. През целия си живот Св. Николай помагал на страдащите, защитавал почтените, укрепвал слабите със словото на истината и вярата. Смята се, че е умрял през 342 година в Мира.

През 1077 година градът му бил превзет от селджукските турци. За да не бъдат поругани светите му мощи, светецът се явил в съня на един духовник от Бари и му поръчал да придвижи мощите му в своя град. Това се случило на 9 май 1087 година. През 1139 година локалното население построило и храм в чест на светеца. Останките на Свети Николай се съхраняват там и до през днешния ден.

Няколко са поверията, свързани с днешния ден. Според някои, на тази дата не трябва да се работи, с цел да не ни накаже светецът с естествени бедствия. Жените не би трябвало да шият, тъй като с иглата ще избодат очите на Св. Николай. По някои земи провеждат молебени за дъжд, който да даде сили на реколтата, а празникът е прочут като Сухи Свети Никола. Сред най-известните традиции е “Пеперуда ” - общността избира малко момиченце, наложително сираче, което би трябвало да трогне небето и да измоли дъжд.

На днешния ден честват всички с имена  Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина, Нено, Ненка, Нино и Кольо.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР