Днес Православната църква отбелязва празник, посветен на Преподобни Йоан. Той

...
Днес Православната църква отбелязва празник, посветен на Преподобни Йоан. Той
Коментари Харесай

Отбелязваме празник посветен на Преподобни Йоан

Днес Православната черква отбелязва празник, отдаден на Преподобни Йоан. Той бил възпитаник на св. Григорий Декаполит. Преподобни Йоан приел монашеско пострижение прекомерно млад и израснал под духовно управление на своя преподавател.

Когато император Лъв Армянин подхванал гонение против феновете на светите икони, преподобни Йоан бил подложен на жестоки мъчения дружно с учителя си Григорий. След гибелта на св. Григорий преподобни Йоан станал свещеник на учредения от него манастир в Цариград. Заради историята му през днешния ден честват всички със мощните имена Виктор и Виктория.

Интересно е да се знае, че на днешната дата се отбелязва и интернационалният ден за запазване на паметниците на културата. Този празник се чества от 1984 година. 18 април е мотив да се притегли публичното внимание във всички страни по света към полезностите на личното им и общочовешкото културно завещание и да се приобщят нови участници към напъните за опазването на паметниците на културата.

България има следните обекти в Списъка на международното културно и естествено завещание на – нематериално завещание: Нестинарството и хор на Бистришките баби; културно завещание: Боянската черква, Ивановските скални църкви, Казанлъшката гробница, Мадарският конник, Несебър – остарелият град, Рилският манастир и Свещарската гробница.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР