Днес Православната църква отбелязва Петдесетница. Празникът, известен още като Света

...
Днес Православната църква отбелязва Петдесетница. Празникът, известен още като Света
Коментари Харесай

Петдесетница е!

Днес Православната черква отбелязва Петдесетница. Празникът, прочут още като Света Троица, е постоянно в неделя, 50 дни след Великден.  Светата Троица е знак на международната естетика, представлявана от безкрайното първоначало Бога-отец, абсолютния смисъл - Бога-син и Светия Дух - животворящото начало. В иконографията Светият Дух е показан като гълъб.

На Петдесетница Светият Дух се спуснал над събралите се в Ерусалим апостоли и ги подготвил да тръгнат по света и да сеят семето на Христовото обучение.

Настанал огромен чул звук от небето и над тях слязъл Светият Дух във формата на огнени езици. Веднага божественият огън горящ в душите на апостолите и изпълнени с берекет, те почнали да популяризират величието на Бога, като заговорили на разнообразни, непознати за тях до тогава непознати езици.

Това им дало жизненост, мощ и геройство да отидат по всички краища на света да проповядват Евангелието и с подготвеност да отдадат и живота си за Христовата религия. Тогава свети деятел Петър произнесъл първата си пламенна проповед. Словата му проникнали надълбоко в сърцата на слушащите го и в този ден приели вярата в Христа мнозина, които се кръстили и се включили към първата християнска общественост. След този ден апостолите постановили християните да възпоменават това велико събитие, слизането на Светия Дух, всяка година на този ден.

Денят Петдесетница от антични времена се счита за рожден ден на Христовата черква, в която во веки населява Божествената берекет на Светия Дух.

Понеделникът след Петдесетница е празникът на Светия Дух, именуван още от народа ни Духовден. Този празник Църквата е открила поради величието на Пресветия и Животворящ Дух, посредством Който ни се подарява всяка мъдрост и Който е източникът на живота. / topnovini.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР