Днес правителството взе решение да създаде нова икономическа зона край

...
Днес правителството взе решение да създаде нова икономическа зона край
Коментари Харесай

Правят първа по рода си икономическа зона в България

Днес държавното управление взе решение да сътвори нова икономическа зона край София. Това е първата зона в България, която ще бъде профилирана да служи на един от най-основните предпочитани сегменти в българската стопанска система – автомобилостроенето и всички свързани с него промишлености. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев на взаимен брифинг с министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов в Министерския съвет. Поводът бе решението да се обособи нова икономическа зона край София, която да се построи на мястото на бившето военно летище в с. Доброславци.

Целта е да се привлекат стратегически вложители в автомобилния бранш, заради капацитета и приноса му за цялостния стопански прогрес на България. За задачите на ръководството на зоната ще се основано дъщерно сдружение, което ще бъде част от „ Национална компания индустриални зони “ ЕАД, оповестиха от Министерството на нововъведенията и растежа (МИР).



„ Зоната ще се простира на повърхност от 290 хектара и ще се намира на 15 км. от идеалния център на столицата “, разгласи още министър Пулев, като онагледи размера на зоната с над 200 футболни стадиони. По думите му, зоната ще бъде дом на чисто произвеждане, което ще дава отговор на всички положителни европейски практики и потребностите на хората в района. Министърът уточни, че следва построяването на пътна и железопътна инфраструктура, както и всички нужни за задачите на вложителите уреди. В инвестицията е планувано и построяването на обществена инфраструктура – зелени площи, велоалеи, ще се обезпечат зарядни станции за електрически коли, стана ясно още по време на брифинга.

„ През последните месеци сме в доста деен разговор с редица вложители от Европа, Близкия Изток, Азия с фокус бранш „ Автомобилостроене “ и всички свързани с него промишлености. Става дума за планове, които варират от 1.5 милиарда евро до 3 милиарда евро и които ще трансформират лицето на българската стопанска система, които ще основат хиляди работни места. В момента сме на финалната права на договарянията “, добави още министърът на нововъведенията и растежа.

По думите му, доста хора са му задавали въпроса за какво в България няма притеглен огромен интернационален вложител в бранш „ Производство “, а отговорът за него е бил явен – тъй като не сме имали качествена инфраструктура и професионално обособени местоположения и терени за задачата. „ Вече имаме, с помощта на работата на Служебния кабинет направихме главната и решителна крачка в тази тенденция. Успяхме с единение, с доста ясна визия, с доста ясна тактика и цели, като стартираме от равнище президент, министър председател и всички министри, които участваха в основаването на работна група през последните месеци и стигнем до отличното ни взаимоотношение с представители на локалната власт “, уточни Пулев.

„ Няма да спрем дотук, заложили сме всички вероятности да създадем още две сходни стопански зони – в Южна и Северна България “, разгласи още Пулев.

„ С това деяние даваме явен знак, че страната слага приоритет на национално равнище в съответен бранш на стопанската система ни. България реализира огромен прогрес в автомобилната промишленост за доста малко време и с това решение отговаряме на нарасналото търсене от разнообразни компании “, акцентира от своя страна министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов. По думите му, в бранша работят 300 компании, осигуряващи над 67 000 работни места, а през днешния ден 80% от датчиците на колите в Европа са създадени в България.



Министър Стоянов изясни, че следва основаването на ново дъщерно сдружение, което ще бъде подчинено на „ Национална компания индустриални зони “ ЕАД (НКИЗ), което ще ръководи и развива новосформираната икономическа зона. „ Искаме да използваме насъбраната експертиза на НКИЗ в ръководството и развиването на сходни зони, само че в същото време ще дадем действеност на новата конструкция, с цел да бъде оптимално гъвкава и да подсигуряваме секторната ѝ специализация “, уточни още Никола Стоянов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР