Днес правителството ще се събере извънредно, за да обсъди финалните

...
Днес правителството ще се събере извънредно, за да обсъди финалните
Коментари Харесай

Кабинетът се събира извънредно: Ще обсъжда окончателните параметри на Бюджет 2024 г.

Днес държавното управление ще се събере изключително , с цел да разиска финалните параметрите на Бюджет 2024 . Параметрите на финансовата рамка, които бяха препоръчани в началото, бяха остро разкритикувани от ГЕРБ-СДС и от Движение за права и свободи, само че след среща с финансовия министър Асен Василев, на която участваха представители и на останалите политически сили, бяха импортирани корекции и се стигна до съгласие, напомня „ БНР “.

По този метод приходната част и финансовата стратегия бяха понижени с повече от 2 милиарда лв., само че се резервираха първичните параметри на макрорамката, препоръчани от Министерството на финансите, а точно – 3% недостиг на начислена основа, 3,2% растеж на Брутният вътрешен продукт и средногодишна инфлация от 4,8%. Новото в бюджетирането за 2024 година е и разписването на огромните национални и общински планове в закона за бюджета.

По този мотив министър Василев предложи финансовата стратегия на България да бъде разказана в 2 приложения – за общински планове и за национални планове . В четвъртък стана ясно, че съвсем всички общини са подали към този момент най-малко по един капиталов план, само че и да не са – могат да бъдат нанесени корекции.

Ресорният министър счита, че Бюджетът за следващата година ще бъде признат преди коледните празници , а рамката, заложена в него, давала вяра, че година по-късно можем да влезем в еврозоната.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР