Днес, повече от всякога, американският производител на електрически автомобили Telsa

...
Днес, повече от всякога, американският производител на електрически автомобили Telsa
Коментари Харесай

Tesla – компанията, за която Уолстрийт не може да постигне консенсус

Днес, повече от всеки път, американският производител на електрически коли Telsa наподобява като една зряла компания. Тя записва 11 поредни тримесечия на облага и поддържа амбициозни индустриални цели. Въпреки това анализаторите от Уолстрийт са на радикално разнообразни отзиви за посоката, в която вървят акциите на компанията на Илон Мъск, написа.

Ценовият таргет на акциите – прогнозата за тяхната стойност след 12 месеца, варира от 250 до 1620 $, демонстрират данни, събрани от Блумбърг. Това е най-голямата разлика сред най-ниската и най-високата планирана стойност за акциите на която и да е компания от показателя S&P 500. Акциите на Tesla приключиха търговията в петък при ниво от 769,59 $.

„ Трудно е да се оцени Tesla, защото някой гледат на нея като на софтуерна компания, която има позиции на разнообразни пазари: самостоятелни транспортни средства, електрически коли, роботика и енергетика “, разяснява Джийн Мюнстър, някогашен анализатор на софтуерния бранш, който в този момент е сътрудник във.

„ Други я преглеждат като следващата автомобилна компания. Мнението ви за нея зависи от това в кой от тези два лагера попадате “, добави той.

Анализаторите нормално имат сходни прогнози за фирмите от S&P 500, както за тяхното бъдеще, по този начин и за цените на акциите им. Само в към 1% от случаите най-високият целеви таргет е повече от три пъти по-висок от най-ниския. При Tesla прогнозата на най-големите оптимисти е 6,5% по-висока от тази на песимистите.

Публичните прояви на Мъск и несъмнено привлекателните коли на компанията помогнаха за привличането на вложения в Tesla. Това обаче не е от помощ за анализаторите, които гадаят каква ще бъде цената на акциите на компанията през идващите години.

„ Поглеждайки към втората половина на това десетилетие и след нея, към момента е мъчно да се предскаже по какъв начин ще наподобяват дълготрайните продажби и растежа “, сподели Гарет Нелсън, анализатор в CFRA Research. Той чака акциите да се повишат до $1350 през идната година.

Настоящата пазарна оценка на Теsla е 58 пъти по-голяма от предстоящата облага на компанията за идната година. При другите водещи автомобилни компании пазарната стойност е не повече от 10 пъти по-голяма от облагата.

Дори и да приемем, че Tesla е по-скоро софтуерна компания, а не обичаен автомобилостроител, нейните акции отново наподобяват скъпи. Съотношението цена/печалба при Tesla е по-високо от всички т.нар FAANG акции (Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Google), които се радват на сходна известност, бърз напредък и лоялни поддръжници.

„ Очакванията за бъдещи продажби на коли, които са заложени в цената на акциите на Tesla, постоянно са били налудничави “, сподели Дейвид Трейнър, основен изпълнителен шеф на New Constructs.

Привържениците на Tesla обаче могат да се похвалят с редица положителни резултати. Акциите на Tesla набъбнаха с повече от 22 000%, откогато компанията стана обществена през 2010 година, давайки на вложителите годишна възвръщаемост от 58%. За същият интервал S&P 500 може да се похвали със възвращаемост от 15%.

Икономическата и политическата среда също не съумява да помрачи ентусиазма на вложителите за акциите на Tesla. Само предишният месец Ark Investment Management на Кати Ууд увеличи ценовия си таргет за книжата на компанията на Мъск, като в този момент предвижда те да се покачат повече от четири пъти до 4600 $ до 2026 година

Важна роля за високата цена на акциите играе и известността на Мъск. Главният изпълнителен шеф на компанията има голям брой почитатели измежду вложителите на дребно – фактор, който мъчно може да бъде оценен в свята целокупност.

„ Почти няма други обществени персони, които да притеглят вниманието на вложителите на дребно повече от Илон Мъск “, сподели Робърт Шайн, основен капиталов шеф в Blanke Schein Wealth Management.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР