Днес получихме един урок по европейска солидарност. Остава едно разочарование

...
Днес получихме един урок по европейска солидарност. Остава едно разочарование
Коментари Харесай

Курумбашев: Днес получихме един урок по европейска солидарност

”Днес получихме един урок по европейска взаимност. Остава едно отчаяние от работата на Европейския парламент, който, вместо да завърши този собствен мандат със законодателство, по което всички са обединени, завърши със законодателство, което провокира надълбоко разделяне сред страните членки. Това не е методът, по който желаеме да виждаме да действа Европейският съюз ”.
Това съобщи Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал, във връзка днешното гласоподаване на пакета " Мобилност " в пленарна зала в Брюксел.

По думите му болшинството в наша щета е било голямо - множеството оферти са минавали почти с резултат 400 на 200 гласа.

" Извън това, че бяха погазени чисто процедурни правила (например, 100 оферти бяха групирани в един блок и гласувани анблок), на процедура центърът победи периферията ", разяснява Курумбашев. " Освен това, не го направи по европейския метод - по този начин, както е организиран Европейски Съюз - да бъде реализирано единодушие. Напротив, силово беше наложено мнението на едната страна. "

Според Курумбашев има и неща, които са положителни за нас - да вземем за пример, това, че от Директивата за командироването на служащи са изключени интернационалните, билатералните и директните транспорти. Остава обаче " идиотското ", по неговите думи, условие за връщане на камиона на всеки четири седмици.

" Нещата не са завършили. Трябва да се отиде на триалог с Европейската комисия и Съвета. Това е развой, който явно ще би трябвало да протече по време на мандата на идващия парламент. Трябва да се излъчи обща позиция, която още веднъж да се върне за гласоподаване в идващия Европейски парламент ", разясни Курумбашев.

Ето текстът на общия документ с имената на евродепутатие, които са го подкрепили:

ДЕКЛАРАЦИЯ

Брюксел, 4 април 2019 година

Във връзка с днешното гласоподаване на пакет „ Мобилност “ в Екологичен потенциал ние, долуподписаните членове на Европейския парламент от България, заявяваме: Благодарение на всички положени до момента старания в границите на всички парламентарни групи, в които са показани български евродепутати, за закъснение на хода на досието в Европейския парламент, законодателният развой по пакет „ Мобилност “ няма да бъде приключен в мандата на този Парламент.

За страдание, през днешния ден в пленарната зала надви не разговорът и консенсусът, а силовият метод, който надълбоко раздели Екологичен потенциал по тази тематика. Това опонира на правилата на работата на Парламента, който постоянно се стреми към взаимни отстъпки, с цел да реализиране стабилно и задоволително за всички европейско законодателство. Самият факт, че съвсем половината депутати гласоподаваха още веднъж за отсрочване на вота, демонстрира дълбочината на разделянето и че компромис в действителност не е реализиран. Това беше гласът на разсъдъка в търсене на разговор, само че той още веднъж не беше задоволителен. Стигна се до фактическо разделяне сред страните от центъра и географската външна страна. Отново подчертаваме, че депутатите, които настоявахме за отсрочване, сме ЗА това нашите водачи да имат почтено възнаграждение и почтени условия на труд и отмора.

Противоречието поражда от това, че зад обществената отбрана се постановат искрено протекционистки текстове, които отсичат достъпа до пазара на транспортния отрасъл от страните, които са географски отдалечени. Ние не бойкотираме законодателството по този въпрос, а сме на мнение, че постигнатото досега не съставлява компромис и не регистрира приемливо ползите и причините на всички страни. Обръщаме особено внимание, че пакетът „ Мобилност “ няма да бъде признат в границите на мандата на сегашния Парламент. Предстоят договаряния сред Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на Европейски Съюз – така наречен „ триалог “. Те не биха могли да приключат с финално съглашение преди последното съвещание на Екологичен потенциал, което е единствено след 10 дни и което би трябвало да утвърди всяко финално решение. Това значи, че ориста на този пакет ще бъде в ръцете на идващия Парламент, който ще има друг състав и нови докладчици.

Ходът на договарянията ще зависи от неговата политическа воля. С оглед на идните договаряния сред институциите, призоваваме българското държавно управление да организира доста дейна дипломатическа работа в Съвета в отбрана на българската позиция и българските национални ползи. Днешното гласоподаване за следващ път сподели, че за сполучливото отстояване на позиции и ползи в Европейски Съюз са нужни старания на всички равнища за намиране на съдружници, които да ни оказват помощ в отбраната на нашите дела. Не на последно място, в процеса на разглеждане, диспути и гласоподаване на досието в Екологичен потенциал бяха позволени редица процедурни нарушавания и прецеденти. Резултатът от гласуването докара и до приемането на редица спорни текстове всъщност в преговорната позиция на Екологичен потенциал. Това дава на България опция в вероятност да оспори крайния законодателен акт пред Съда на Европейски Съюз. Тази опция може да бъде употребена от българската страна в идните договаряния.

Асим АДЕМОВ

Неджми АЛИ

Ангел ДЖАМБАЗКИ

Филиз ХЮСМЕНОВА

Андрей КОВАЧЕВ

Петър КУРУМБАШЕВ

Илхан КЮЧЮК

Ева МАЙДЕЛ

Светослав МАЛИНОВ

Искра МИХАЙЛОВА

Момчил НЕКОВ

Андрей НОВАКОВ

Георги ПИРИНСКИ

Емил РАДЕВ

Сергей СТАНИШЕВ

Владимир УРУЧЕВ

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР