Днес почитаме двама светци, живели в епохи, отдалечени една от

...
Днес почитаме двама светци, живели в епохи, отдалечени една от
Коментари Харесай

Почитаме паметта на свети Андрей Стратилат и преподобни Теофан Светогорец


Днес почитаме двама светци, живели в столетия, отдалечени една от друга с тринадесет века. Първият е страдалец от края на III век, а вторият е духовник от XVI век.
Свети Андрей е определян като великомъченик. Така се назовават потърпевшите при гоненията християни, които били най-твърди в устояването на вярата си в Христос и претърпели доста мъчения и гибел.

Андрей бил стратилат, върховен боен в римската войска. Той приел избавителната религия в Иисус Христос и още преди да се покръсти живял съгласно християнските нравствени правила, обективен и жертвоготовен. Бил обичан пълководец и образеца му последвали над две хиляди негови бойци, които също станали християни. Това се случило по времето на съимператорите Диоклециан и Максимиан.

За да утвърдят единовластието в голямата империя, те решили да наложат обединен фетиш към езическите богове, в това число и към императора като провидение. Но християните не се подчинили на тази заповед и против тях почнали жестоки гонения. Така през 289 година доста потърпевши стратилатът Андрей и неговите войници-християни. Макар да удържали значима победа над нахлуващите от изток перси, те били подложени на изтезания и най-после ги умъртвили, тъй като не се отказали от вярата в Христос.

Преподобният Теофан Атонски живял през XVI век. Родом от град Янина, той станал духовник в атонския манастир Дохиар, след това бил определен и за свещеник. Но когато племенникът му бил взет от османците за еничар, Теофан отишъл в Цариград и съумял да го откупи.

Момчето станало духовник в Дохиар, а по-късно дружно с чичо си обновили манастира “Св. Йоан Предтеча” край Бер (Верия), в който се пази главата на св. Климент Охридски. Преподобни Теофан основал и манастира “Св. Архангели” край Негуш (Науса), където просиял в святост и се уважава като настойник на града.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР