Днес, по повод Международния ден на здравето, в сградата на

...
Днес, по повод Международния ден на здравето, в сградата на
Коментари Харесай

Стенопис „Хигия“, посветен на здравеопазването, бе открит в „Александровска“

Днес, във връзка Международния ден на здравето, в постройката на лабораторния блок на Александровска болница бе публично открит стенна живопис „ ХИГИЯ “ (Алегория на здравеопазването) и дребен мемориален комплекс в памет на ръководителите на Катедрата по клинична лаборатория към Медицински факултет на Медицински университет – София. Това оповестиха от лечебното заведение.

На събитието участва художникът на плана Олег Гочев, сътрудници, сътрудници, другари и донори за идеята. Част от средствата за стенописа са обезпечени и с финансовата поддръжка на чиновниците на лечебното заведение, означават от там.

Идеята за основаването на стенописа е на началника на Централната клинична лаборатория с лаборатория по лечебен лекарствен мониторинг и клинична фармакология към УМБАЛ „ Александровска " проф. Добрин Свинаров, който показа, че е извършил една огромна своя фантазия. Той посочи, че планът е майсторски осъществен от художника Олег Гочев, който е рисувал напълно на изкуствено осветяване в продължение на четири месеца, по време на Коронавирус пандемията през 2020 година

„ Когато човек не е здрав, се усеща заплашен, безсилен и уязвим. Тогава той има потребност от изключително топло отношение, деликатност и грижи. Именно по тази причина взех решение да изобразя опазването на здравето като взаимоотношенията в едно човешко семейство, в което най-малкият му член се разболява и всички се пробват да му съчувстват и оказват помощ “, описа създателят на стенописната творба. „ Самата концепция, че всеки човек се допира до Бога, когато отива при лекаря, който в този миг е негова еманация, незабавно провокира нуждата изображението да има класическите изразни средства на гръцкия елинизъм, чиито грациозност, великолепие и съвършенство остават ненадминати “, изясни избора си на изразни средства Олег Гочев.

В словото си изпълнителният шеф на Александровска болница проф. Атанас Йонков означи, че самичък по себе си стенописът „ Хигия “ е произведение на изкуството, представящо друго изкуство – медицината, и акцентира, че творбата е полиелей на задачата и призванието на лечителя.

„ Темата за болните, лекуването и лечителите като част от живота ни е позната от дълго време от живописните картини на нидерландските, френските и съветските художници от 18 и 19 в., само че не е позната като стенна живопис, не и със средствата на монументалните изкуства. Теоретиците на изобразителното изкуство от края на 18 и 19 век са оставили формулировка по какъв начин да разпознаваме качеството на всяко произведение на изобразителните изкуства и съгласно тях, с цел да е качествено едно произведение, то би трябвало да има единение на наличие и форма “, се споделя в приветствения адрес на Венера Константинова – секретар на секция „ Монументални изкуства “ съм Съюза на българските художници (СБХ). В писмото написа още, че творбата е определена за емблема на огромната галерия тази година, по случай 45-годишнината от основаването на секция „ Монументални изкуства “ към СБХ, която ще бъде открита на 8 юни в Галерия „ Шипка 6 “.

Мемориалният комплекс в памет на ръководителите на Катедрата по клинична лаборатория към Медицински факултет на Медицински университет – София показва в исторически проект приемствеността и приноса на всеки началник за развиването на дисциплината, на професионалната колегия, и на научната стойност на Катедрата по клинична лаборатория.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР