Днес Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) открива официално процедурата

...
Днес Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) открива официално процедурата
Коментари Харесай

Днес започва голямата битката за нов главен прокурор

Днес Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) открива публично процедурата по желание на нов основен прокурор. С днешното съвещание се дава начало на огромната борба за правоприемник на Сотир Цацаров, чийто 7-годишен мандат на поста изтича на 10 януари 2020 година Призивите на магистратите са за заслужен и самостоятелен експерт от системата, както и за транспарантен избор.

Постът е " вкусен " поради пълномощията и по същата причина тематиката за независимостта е изключително сензитивна - основният прокурор управлява централизираната конструкция на държавното обвиняване, има пълномощия да инициира инспекции и следствия в това число и против висши държавни чиновници.

Докато през днешния ден Висш съдебен съвет заседава, пред постройката е проведен и митинг " Главен прокурор на Закона, а не на Мафията " с гледище за избор на самостоятелен и заслужен претендент.

Процедурата по желание е тежка и ще продължи няколко месеца. По закон най-ранната допустима дата за разкриване бе 10 юли, а най-късната - 10 септември. По предложение на самия Цацаров преди няколко седмици Висш съдебен съвет одобри публична хронограма (график – бел. ред.), по която да се движи изборът и той стартира допустимо най-рано.

На четири поредни съвещания на пленума ще могат да бъдат предлагани претендентите за поста на Цацаров. Номинациите могат да бъдат издигани само от най-малко трима членове на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет (членовете на колегията са 11 - основния прокурор, петима определени от Народното събрание, един следовател и четирима, определени от прокуратурата) или от министъра на правораздаването.

Досега нито един правосъден министър не е правил предложение при избора на основен прокурор, а Данаил Кирилов към този момент съобщи, че също няма да се възползва от пълномощието си. Въпреки това, той сподели, че оставя " вратата отворена " за сходна самодейност, в случай че процедурата стартира " да се изкривява " или в изключителни случаи – в случай че няма нито един претендент, да вземем за пример.

Процедура, която отваря проявлението на голям брой пристрастености

Данаил Кирилов позволява, че в случай че предложи име, то незабавно ще бъде атакувано като кандидатура на ръководещото болшинство. " Погледнете всички обществени подбори обратно във времето, такава процедура постоянно отваря проявлението на голям брой пристрастености, част от които са отвън логиката, морала и правото ", разяснява Кирилов в изявление.

На четири поредни съвещания ще се издигат кандидатурите - датите са 18, 22, 25 и 29 юли. А срокът номинираните да показват концепциите за работата си отпред на прокуратурата е 12 август. Етичната комисия на Висш съдебен съвет и Комисията по атестирането би трябвало да изготвят мненията си за всеки един от тях до 17 септември. Срокът за неправителствените и научните организации да изпратят мненията си е 16 октомври.

Пламен Георгиев – разследван, Иван Гешев отхвърля да влиза в " тази кална борба "

Официални претенденти за нов основен прокурор към момента няма, а първата допустима дата за номинация е в четвъртък. До момента нито един прокурор не е оглавявал държавното обвиняване и апелите са този път да бъде определен " човек от вътрешната страна ". Неофициално в правосъдната система се разискват разнообразни имена за предстоящ основен прокурор и той ще бъде пети поред откогато работи новата Конституция.

Сред тях е актуалният заместител на Цацаров - Иван Гешев, който е един от най-активните в обществените и медийни изяви. Гешев е измежду най-разпознаваемите лица в прокуратурата още откогато бе отпред на профилираната прокуратура.

През последните месеци той участва на множеството публични срещи паралелно до основния прокурор, на доста от визитите му в чужбина, а предходната седмица бе и в Народното събрание.

 Процедурата във Висшия правосъден съвет за избор на нов основен прокурор ще бъде публично открита през днешния ден.
© Велко Ангелов

Процедурата във Висшия правосъден съвет за избор на нов основен прокурор ще бъде публично открита през днешния ден.

Заместникът на Цацаров неведнъж е бил питан дали ще се съгласи да бъде номиниран и дали ще взе участие в конкуренцията. И неведнъж е отговарял повече от еднопосочно – 99% не. Пред " Дневник " на въпроса Гешев съобщи, че " в тази кална борба " няма да взе участие.

Говорителят на основния прокурор и началник на профилирания отдел на Върховната касационна прокуратура Румяна Арнаудова също е измежду хората, за които импровизирано се приказва, че може да бъде издигната. До момента тя нито удостоверява, нито отхвърля опцията да бъде кандидат за поста.

Името на друга дама – Емилия Русинова, която оглавява Софийската градска прокуратура, е измежду обсъжданите дружно с това на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов.

Сред имената, които импровизирано се загатваха още преди месеци, бе и това на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Преди 7 години той бе съперник на Цацаров за поста. В момента обаче Георгиев е в дълъг отпуск до момента в който против него и брачната половинка му тече инспекция на данъчните и прокуратурата след абсурда с постройките на терасата на жилището му, заслон и барбекю, за които няма документи.

" Нито желая, нито някой е приказвал с мен по този въпрос. Благодаря на тези, които са дали оценка за работата ми, само че моята работа е в комисията. Казвам го изрично и ясно. И аз четох по медии, само че нито някой е приказвал с мен, нито аз намирам своето занятие на друго място ", съобщи Георгиев пред " Дневник " на въпрос дали би се присъединил в конкуренцията за поста на Цацаров.

В последните дни за поста бе упоменат и следователя от Столичната следствена работа Бойко Атанасов.

Без да бъде повдигнат публично, препоръчан и подсилен от трима членове от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет или от министър Данаил Кирилов, нито един от изброените не може да се включи в конкуренцията.

Държавният глава може да откаже да го назначи

След като станат известни имената на претендентите и бъдат изслушани концепциите им, Висш съдебен съвет минава към избор. Той е плануван за 24 октомври и ще бъде изработен с така наречен квалифицирано болшинство - с цел да бъде определен един претендент, би трябвало да получи поддръжката на не по-малко от 2/3 от членовете на Висш съдебен съвет. На процедура най-малко 17 от общо 25 членове на съвета би трябвало да поддържат бъдещия основен прокурор. Ако няма мощни претенденти, които да бъдат завоюват най-малко 17 гласа, то избор няма да има и процедурата стартира изначало.

Ако бъде определен претендент, Висш съдебен съвет изпраща предложение до президента, а той от своя страна може да подпише или да откаже да подпише декрет за назначението му. Ако президентът се възползва от пълномощията си, то може да е еднократно и би трябвало да разгласи подробни претекстове за отхвърли.

В подобен случай процедурата се връща още веднъж във Висш съдебен съвет и стартира изначало. Ако правосъдният съвет избере наново същия претендент, то президентът е задължен да го назначи с декрет, който се обнародва в Държавен вестник.

Президентът стартира съвещания през май, министър председателят видя интервенция

Още през месец май президентът Румен Радев стартира съвещания за правене на критерии за избора на нов основен прокурор. След срещата си с президента Сотир Цацаров разяснява, че консултациите са прибързани.

Ден по-късно Радев се срещна с ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който е на мнение, че изборът е съдбоносен.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков е предложил по време на консултациите да бъде основан самостоятелен орган, който да има пълномощия да проверява основния прокурор.

Представляващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев изрази от своя страна вяра идващият основен прокурор да бъде от системата. Той предизвести и че в случай че няма нито един мощен претендент, може да не се стигне до избор на основен прокурор от първия път.

 Президентът Румен Радев стартира съвещания за избор на критерии за нов основен прокурор още през месец май.
© Георги Кожухаров

Президентът Румен Радев стартира съвещания за избор на критерии за нов основен прокурор още през месец май.

Новият основен прокурор да бъде определен с ясни критерии и при транспарантна процедура, да познава задоволително добре системата от вътрешната страна, да се употребява с необятна поддръжка и да бъде политически самостоятелен. Около тази фигура за правоприемник на Сотир Цацаров се сплотиха неправителствени и професионални организации, които участваха на кръгла маса в президентството.

Серията от срещи на президента провокира коментар и от премиера Бойко Борисов, който видя опит за интервенция на Радев в правосъдната система. Президентът от своя страна отвърна с коментар, че не кани магистрати на вечеря в дома си, а по-късно наново съобщи, че не е надхвърлил пълномощията си.

Законът показва какви са критериите за новия основен прокурор

В Закона за правосъдната власт са разказани подробни условия към претендентите - за висока професионална подготвеност (знания и на практика опит в съответната област на правото), " дарба за налагане на висок етичен стандарт ", " висока професионална подготвеност: да има задълбочени познания в региона на правото, богат на практика опит в съответната област на правото, управителни и административни умения, изявени аналитични качества ".

Въведено е и условието за " изявена самостоятелност, воля за налагане на законността, увереност при осъществяване на служебните отговорности и принос за одобряване на правовата страна ".

" Жизнено значимо е бъдещият основен прокурор да има изискуемата от закона дарба за придържане и налагане на висок етичен стандарт, като бъде " кристално " чиста персона, с неоспорими морални и етични качества и безспорен интегритет. В никакъв случай не би трябвало да е политически обвързана фигура, нито по какъвто и да е метод да е непосредствен или обвързван с лобита, стопански и/или подмолни кръгове ", декларира в формалната си позиция Асоциацията на прокурорите в България.

В изявление за " Дневник " ръководителят на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев разяснява, че в случай че се снеме неограничената и безконтролна власт от фигурата на основния прокурор, това ще докара до естествено отпадане на нездравия интерес на политическата власт да си подсигурява назначение на предан основен прокурор. Това може да се случи единствено с цялостна смяна на устройството и функционалностите на прокуратурата, без това да значи изключването й от правосъдната власт.

И протестиращи ще упорстват за политически самостоятелен претендент

Докато трае процедурата, пред постройката на Висш съдебен съвет на ул. " Екзарх Йосиф " е проведен и митинг, а самодейността е на гражданско придвижване " БОЕЦ ". Организацията упорства претендентите за правоприемник на Цацаров да дават отговор на няколко критерия. Първият от тях е те да не са заемали длъжности, на които да са били назначени или излъчени от политически партии.

Второто условие е да не са членували в Българска комунистическа партия и да не са свързани по никакъв метод с Държавна сигурност. Третото условие е бъдещият основен прокурор да се употребява с доверието на гражданското общество, като посредством дейностите и професионалната си работа да е потвърдил, че е самостоятелен и неподвластен на ръководещите.

Паралелно се разискват поправките в закона за " тримата огромни "

Преди няколко седмици правосъдният министър Данаил Кирилов показа обществено плана си за законодателни промени, които разрешават следствие на " тримата огромни " в правосъдната власт (главния прокурор и ръководителите на Върховния касационен и на Върховния административен съд). За сходни ремонти се приказва от дълго време, а Кирилов изясни, че с тях дава отговор на условията в отчетите на Европейската комисия и рекомендациите, отправени в тях.

В същото време от Комитета на министрите, отговарящ за осъществяването на решенията на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), обявиха в публично известие, че комитетът " не е поставял условие за смяна на процедурата за освобождение от служба (или за разследване) на ръководителите на висшите съдилища на България ", а единствено за основния прокурор.

 Правосъдният министър Данаил Кирилов съобщи, че няма да номинира претендент за нов основен прокурор, с изключение на в ексклузивен случай.
© Георги Кожухаров

Правосъдният министър Данаил Кирилов съобщи, че няма да номинира претендент за нов основен прокурор, с изключение на в ексклузивен случай.

Проектът за промени в закона на Кирилов бе посрещнат с рецензии и от други 10 неправителствени организации малко откакто бе разгласен обществено, само че Сотир Цацаров го поддържа, въпреки че го назова посредствен.

Обсъждането и дебатът към поправките в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс текат редом с избора на нов основен прокурор, само че евентуално няма да бъдат признати дефинитивно преди приключването на мандата на Цацаров и встъпването в служба на новия началник на държавното обвиняване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР