Днес парламентът трябваше да разглежда промени в Изборния кодекс, които

...
Днес парламентът трябваше да разглежда промени в Изборния кодекс, които
Коментари Харесай

Няма да има дебат за машинното гласуване. Депутатите не се събраха

Днес Народното събрание трябваше да преглежда промени в Изборния кодекс, които предвиждаха машинното гласуване да отпадне при провеждането на локални и парламентарни избори. До диспути обаче не се стигна, защото депутатите не съумяха да се съберат.

В зала не се записаха депутатите от БСП и ДПС, които се оповестиха твърдо срещу промените, а ръководещото болшинство не съумя да събере необходимите 121 народни представители, с цел да започва съвещанието.

Законопроектът е импортиран от ГЕРБ, „ Обединени патриоти “ и „ Воля “, а в него се предвижда машинно гласуване да се провежда единствено в изборите за президент и Европейски парламент.

Аргументите им са, че изборите с многомандатни изборни региони са доста по-сложни, а това налага по-различни бюлетини, както и по-сложен софтуер.

Вносителите се базират и на доклада на ЦИК за европейските избори, провели се у нас на 26 май, съгласно който машинното гласоподаване е неоправдано скъпо, съобщи БГНЕС. Тогава такова се организира в 3 000 секции в страната, а последните промени в изборното законодателство предвиждаха на локалния избор наесен те да бъдат увеличени на 6 000.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР