Днес откриха първият планетариум в София, а утре той ще

...
Днес откриха първият планетариум в София, а утре той ще
Коментари Харесай

Откриха първия планетариум в София: В него ще се чувствате като в космическа капсула

Днес откриха първият планетариум в София, а на следващия ден той ще бъде отворен и за гости. Той се намира в зелената прегръдка на Южния парк  като част от комплекса на Регионалния център за модерни изкуства „ Топлоцентрала “.
 БГНЕС
" Да, в действителност в него ще се почувствате като в галактическа капсула ", съобщи тази заран основният конструктор на планетариума от Експерименталното конструкторско бюро „ Фотоника “ доктор инж. Недислав Веселинов. 
 БГНЕС
Планетариумът не е огромен, ще побира 15 души . Но най-важното – структурата е напълно българско произведение.

„ Причината, заради която Вселената е безкрайна, е че тя не живее за себе си. Тя дава живот на други, като се трансформира ”, споделя античният влъхва Лао Дзъ.

Векове наред хората са се взирали в небето като източник на познание, на мощ и на величие. Тази магия не ни е напускала в никакъв случай. В нея от през днешния ден ще се потопят стотици, а може би и хиляди деца, възпитаници и възрастни след откриването на Софийския планетариум.

" Той е построен по авиационна технология , употребявани са композитни материали, които са най-модерните в сектора ", уточни инж. Веселинов.

И разясни, че с тях могат да се вършат куполи освен от 5 м., както е в нашия случай, само че и от 150 м.

" Има директна връзка с цената на изделието. Българското ноу-хау не е единствено в метода, по който изработихме купола. Масово по света те се вършат надуваеми, а ние приспособихме тази авиационна технология в строителството на планетариуми. И считаме да я развием, тъй като тя е нова, пробна. Българска е структурата, сами я разработихме и над 2 година имахме време за проби ", добави той.
 БГНЕС
Веселинов бе безапелационен, че техният планетариум е високотехнологично произведение и е конкурентно на европейския и на международния пазар. Поставили са си за задача да развият технологията за прожектиране на облици. В момента са закупили подготвена проекторна система, само че изучавайки по какъв начин работи тя, имат подготвеност да основат български аналог, както и личен програмен продукт.

" Филмите ще описват освен за галактически обекти, само че и за света на океаните, на далечни страни. В момента персонализираме планетариума и сътворяваме облика на Андромеда посредством нашата другарка Дарина Петкова, уточни Веселинов. Вече записахме нейно обръщение към бъдещите ни фенове и те напълно скоро ще я видят " , заключи той.
 БГНЕС
" Най-трудното на този планетариум беше неговото финансиране " , уверен е вторият конструктор в екипа инж. Янислав Мирков, който е на 24 година

" Хората при нас са много готови откъм механически умения. Но това, което бе предизвикателство за нас е решението да наклоним купола на 25 градуса. Това породи доста следващи промени и проблеми в цялата структура. На въпроса по какъв начин би определил наличието на феновете в планетариума – като развлечение или като обучение, инж. Мирков отговори: то е просветително, до момента в който се забавляваме. Направено е съвременно, по интерактивен метод. Не е нужно да наливаме сухата информация като с фуния, а със модерни средства, с езика на новите генерации ", счита той.
 БГНЕС
Въпреки че планетариумът е едно много скъпо оборудване, с дребния ни екип успяхме да се оправим освен с техническите задания в период, само че и да набираме средства , е мнението на оперативния шеф на Експерименталното конструкторско бюро Апостол Спасов.

" Участвахме в състезания, на които се представяхме безапелационно , свързвахме се с компании, убеждавахме ги в бъдещето на плана. Започнах работата си за планетариума, когато бях още възпитаник, на 16 година, имах упоритост и се оправих ", призна той.

" Разбира се, още от ранно детство имам ползи в авиацията и космонавтиката , това се вписва в персоналните ми ползи. Така че схващам присъединяване си в екипа и като занимание, което в никакъв случай не ме е изтощавало, в нито един миг, дори ме е зареждало ", увери Спасов, който сега е първи курс студент и е на 19 година

" Въпреки че е докторант по политология Крум Каишев от 2 година е част от екипа и декларира, че това, което го задържа в него е интереса към галактическата просвета, към нововъведенията. Тъй като съм приключил и Природоматематическата гимназия постоянно съм се интересувал и от точните науки ", изясни той.

" И когато се срещнах с двамата инженери от екипа разбрах, че те са най-подходящите хора, с които мога да осъществявам моите ползи в проучването на Космоса. До момента ме образоват основният инженер Недислав Веселинов и неговият сътрудник инженер Янислав Мирков. Започнах от нулата, без насъбран професионален опит, само че вълнуващото е, че всеки ден узнавам нови неща. Имаме ветрило от все нови и нови хрумвания, опитвам и посредством тях можем да привличаме за работа студенти от научни и научно-приложни специалности ", показа Каишев.
 БГНЕС
Веселин Димов, шеф, управител и режисьор в Регионалния център за модерни изкуства „ Топлоцентрала “, е изключително горделив от съжителството с планетариума:

Тук на нашата територия мисля, че аудиторията на центъра по изкуствата и тази на панетариума ще се съчетаят доста добре , взаимно ще се обогатяват и умножават. И в същото време ще се открият нови публики за науката, и нови – за изкуствата. Съгласих се да приютя тази прелестна самодейност, тъй като видях първо искра в очите на тези хора. Интуицията ми подсказа, че бихме създали дружно добра симбиоза . От друга страна самостоятелната сцена на актуалните изкуства приветства актьори от самостоятелната сцена на науката, акцентира той. Момчетата от пробното конструкторско бюро рискуваха с тази си концепция и я осъществиха тук при нас.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР