Днес откриха първият планетариум в София, а утре той ще

...
Днес откриха първият планетариум в София, а утре той ще
Коментари Харесай

Откриха Софийския планетариум: В него ще се чувствате като в космическа капсула

Днес откриха първият планетариум в София, а на следващия ден той ще бъде отворен и за гости. Той се намира в зелената прегръдка на Южния парк  като част от комплекса на Регионалния център за модерни изкуства „ Топлоцентрала “.
 БГНЕС
" Да, в действителност в него ще се почувствате като в галактическа капсула ", съобщи тази заран основният конструктор на планетариума от Експерименталното конструкторско бюро „ Фотоника “ доктор инж. Недислав Веселинов. 
 БГНЕС
Планетариумът не е огромен, ще побира 15 души . Но най-важното – структурата е напълно българско произведение.

„ Причината, заради която Вселената е безкрайна, е че тя не живее за себе си. Тя дава живот на други, като се трансформира ”, споделя античният влъхва Лао Дзъ.

Векове наред хората са се взирали в небето като източник на познание, на мощ и на величие. Тази магия не ни е напускала в никакъв случай. В нея от през днешния ден ще се потопят стотици, а може би и хиляди деца, възпитаници и възрастни след откриването на Софийския планетариум.

" Той е построен по авиационна технология , употребявани са композитни материали, които са най-модерните в сектора ", уточни инж. Веселинов.

И разясни, че с тях могат да се вършат куполи освен от 5 м., както е в нашия случай, само че и от 150 м. Разбира се, това има директна връзка с цената на изделието. Българското ноу-хау не е единствено в метода, по който изработихме купола. Масово по света те се вършат надуваеми, а ние приспособихме тази авиационна технология в строителството на планетариуми. И считаме да я развием, тъй като тя е нова, пробна. Българска е структурата, сами я разработихме и над 2 година имахме време за проби.
 БГНЕС
Веселинов бе безапелационен, че техният планетариум е високотехнологично произведение и е конкурентно на европейския и на международния пазар. Поставили са си за задача да развият технологията за прожектиране на облици. В момента са закупили подготвена проекторна система, само че изучавайки по какъв начин работи тя, имат подготвеност да основат български аналог, както и личен програмен продукт.

Филмите ще описват освен за галактически обекти, само че и за света на океаните, на далечни страни. В момента персонализираме планетариума и сътворяваме облика на Андромеда посредством нашата другарка Дарина Петкова, уточни Веселинов. Вече записахме нейно обръщение към бъдещите ни фенове и те напълно скоро ще я видят, заключи той.
 БГНЕС
Най-трудното на този планетариум беше неговото финансиране, уверен е вторият конструктор в екипа инж. Янислав Мирков, който е на 24 година Хората при нас са много готови откъм механически умения. Но това, което бе предизвикателство за нас е решението да наклоним купола на 25 градуса, продължи конструкторът. Това породи доста следващи промени и проблеми в цялата структура. На въпроса по какъв начин би определил наличието на феновете в планетариума – като развлечение или като обучение, инж. Мирков отговори: то е просветително, до момента в който се забавляваме. Направено е съвременно, по интерактивен метод. Не е нужно да наливаме сухата информация като с фуния, а със модерни средства, с езика на новите генерации, счита той.
 БГНЕС
Въпреки че планетариумът е едно много скъпо оборудване, с дребния ни екип успяхме да се оправим освен с техническите задания в период, само че и да набираме средства, е мнението на оперативния шеф на Експерименталното конструкторско бюро Апостол Спасов. Участвахме в състезания, на които се представяхме безапелационно, свързвахме се с компании, убеждавахме ги в бъдещето на плана. Започнах работата си за планетариума, когато бях още възпитаник, на 16 година, имах упоритост и се оправих, призна той. Разбира се, още от ранно детство имам ползи в авиацията и космонавтиката, това се вписва в персоналните ми ползи. Така че схващам присъединяване си в екипа и като занимание, което в никакъв случай не ме е изтощавало, в нито един миг, дори ме е зареждало, увери Спасов, който сега е първи курс студент и е на 19 година

Въпреки че е докторант по политология Крум Каишев от 2 година е част от екипа и декларира, че това, което го задържа в него е интереса към галактическата просвета, към нововъведенията. Тъй като съм приключил и Природоматематическата гимназия постоянно съм се интересувал и от точните науки, изясни той. И когато се срещнах с двамата инженери от екипа разбрах, че те са най-подходящите хора, с които мога да осъществявам моите ползи в проучването на Космоса. До момента ме образоват основният инженер Недислав Веселинов и неговият сътрудник инженер Янислав Мирков. Започнах от нулата, без насъбран професионален опит, само че вълнуващото е, че всеки ден узнавам нови неща. Имаме ветрило от все нови и нови хрумвания, опитвам и посредством тях можем да привличаме за работа студенти от научни и научно-приложни специалности, показа Каишев.
 БГНЕС
Веселин Димов, шеф, управител и режисьор в Регионалния център за модерни изкуства „ Топлоцентрала “, е изключително горделив от съжителството с планетариума: „ Тук на нашата територия мисля, че аудиторията на центъра по изкуствата и тази на панетариума ще се съчетаят доста добре, взаимно ще се обогатяват и умножават. И в същото време ще се открият нови публики за науката, и нови – за изкуствата. Съгласих се да приютя тази прелестна самодейност, тъй като видях първо искра в очите на тези хора. Интуицията ми подсказа, че бихме създали дружно добра симбиоза “. От друга страна самостоятелната сцена на актуалните изкуства приветства актьори от самостоятелната сцена на науката, акцентира той. Момчетата от пробното конструкторско бюро рискуваха с тази си концепция и я осъществиха тук при нас, заключи Димов. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР