Днес отбелязваме Зимен Кръстовден. В различните краища на България празникът

...
Днес отбелязваме Зимен Кръстовден. В различните краища на България празникът
Коментари Харесай

Мръсните дни си отиват, празнуваме Зимен Кръстовден

Днес означаваме Зимен Кръстовден. В другите краища на България празникът е именуван още Водокръст. На този ден горди именници са Кръстьо и Кръстана.

Денят се отбелязва и от Православната черква. По време на специфична работа свещеникът кръщава водата, като в нея пуска кръст. После със светената вода и китка босилек се ръси, с цел да се прогонят нечистите сили и заболяванията. Вкъщи домакините поставят паричка в котлето със свещена вода. Кръстът пък се приготвя за идващия ден, когато ще бъде хвърлен във водата.

Народът има вяра, че в навечерието на утрешното Богоявление се пропъждат така наречен " мръсни дни ", които стартират на 25 декември и свършват през днешния ден. Смята се, че в тези дни има безпорядък, а демоните бродят по земята. В християнския смисъл това са " некръстените " дни, в които новороденият Исус Христос към момента не е получил към момента Светото Кръщене.

Поверията гласят, че в нощта на Зимния Кръстовден против Йордановден небето се отваря, само че единствено праведните могат да видят това.

На места в Югоизточна и Северна България на този ден по домовете вървят " совойници ". Това са неженени моми, облечени като младоженка и жених. Със себе си носят китка босилек и мълчана вода, ръсят домовете на домакините и с песни назовават за здраве и шанс всеки в фамилията. Придружавани са от по-малки девойки, които носят торбите с подаръците, с които са дарени совойниците: дребни пари, брашно, плодове, орехи, сланина, лук.
тагове мръсни дни зимен кръстовден празник
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР