Днес отбелязваме Въздвижение на Светия кръст Господен - един от

...
Днес отбелязваме Въздвижение на Светия кръст Господен - един от
Коментари Харесай

Честваме Кръстовден - Въздвижение на светия Кръст


Днес означаваме Въздвижение на Светия кръст Господен - един от огромните празници в християнския календар.
На  Кръстовден църквата приканва вярващите да се поклонят на Кръста като оръдие на Христовата победа над прегрешението и гибелта. Поклонение на Кръста Господен се прави още три пъти през годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък и на 1 август.
Според църковното поверие света Елена - майката на император Константин Велики, която била ревностна християнка, се отправила към Светите земи в Палестина. Тя тръгнала, с цел да потърси гроба Господен, който два века по-рано бил покрит от гонителите на християните. Усилията ѝ се увенчали с триумф - открити били пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите бил Христовият кръст се схванало, когато посредством допиране с един от тях бил възкресен неотдавна умрял човек.
Частица от този животворящ кръст Елена изпратила на сина си в Константинопол, а самият кръст бил положен в основната йерусалимска черква. След време над пещерата на Гроба Господен бил издигнат храм, който съществува и до през днешния ден. Той е осветлен тържествено на 14 септември 335 година На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига, или го " въздвижва ", над главите на присъстващите. От това " въздвижение " получава своето име и празникът.
На Кръстовден се съблюдава непоколебим пост. Прави се водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение.
По традиция доста хора се стичат да посрещнат празника и да се помолят за здраве в местността Кръстова гора в Родопите, където се има вяра, че е заровена парченце от Разпятието. Всяка година в нощта на 13 против 14 септември на мястото се отслужва божествена света литургия.
Вярва се, че когато човек спи навън на Кръстова гора, Господ лекува в съня.
Народният празник е обвързван с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден (1 септември) може да стартира сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се " осветява " семето за посев. В някои региони на страната празникът е наименуван гроздоберник, тъй като стартира гроздоберът.
Имен ден честват  Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР