Днес отбелязваме Тодоровден в памет на Св. Теодор Тирон. Празникът

...
Днес отбелязваме Тодоровден в памет на Св. Теодор Тирон. Празникът
Коментари Харесай

Празнуваме Тодоровден - Конският Великден

Днес означаваме Тодоровден в памет на Св. Теодор Тирон. Празникът постоянно се пада в първата събота от Великите пости е именуван още Конски Великден.

Това е най-почитаният празник от всички, които се занимават с конен спорт у нас. На него се отдава респект на коня. Празнуват всички състезатели, треньори, притежатели на коне и на ферми за отглеждане на разнообразни породи, ветеринарни лекари и конегледачи. Тодоровден е празник и за всички, които обичат красивите животни.

Почитането на християнския светец Тодор от българите е засвидетелствано исторически още през Ранното Средновековие, обединявайки култа към Светите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията светецът е показан като ездач на бял кон и змееборец.

Празникът се отбелязва с тържествено удостояване на коня. Според обичаите при изгрев слънце мъжете сплитат опашките на конете, украсяват ги с мъниста и цвета и ги водят на водопой. Това е последвано от атрактивно конно съревнование - кушия. Да спечелиш едно такова съревнование се смята за огромен триумф за коня и неговия жокей.

Според националните показа на този ден Св. Тодор обхожда с коня си пролетното поле, с цел да ревизира порастват ли посевите, забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича девет кожуха и отива при Бога, с цел да моли за лято. Затова народът свързва Тодоровден най-много с вярата за изобилие и за здраве на конете.

Името Тодор значи " божи подарък ". На Тодоровден имен ден честват Тодор, Тодорка, Теодор(а), Доротея, Дора, Дария, Божидар, Божана, Божидара, Юлияна, Юлиян.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР