Днес отбелязваме деня на Света Татяна - великомъченица, почитана в

...
Днес отбелязваме деня на Света Татяна - великомъченица, почитана в
Коментари Харесай

Църквата почита паметта на Света Татяна и на Свети Сава Сръбски

Днес означаваме деня на Света Татяна - великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, по този начин и от католици.

Светата мъченица Татяна живяла в Рим в първата половина на III век по времето на император Александър Север. Баща й бил върховен жрец в империята.

Татяна млада станала християнка и като дякониса пособия както в богослуженията с четене и пеене, по този начин и в грижите за бедните и болните. Благородният й генезис и пламенната ревнивост, с която тя изпълнявала отговорностите си в християнската община на столицата, отредили на Татяна видно място измежду християните. Младата жена служила с огромно мъжество и проповядвала учението на Иисус Христос. И въпреки самичък императорът да не преследвал християните, шефът на Рим Улпиан почнал гонение. Тогава дружно с други вярващи в Христос била хваната и Татяна. След поредност жестоки изтезания била обезглавена през 226 година



Свети Сава е роден през XII век. Бил най-малкият наследник на великия жупан на Сърбия Стефан Неман. На 18 години Сава отишъл в Атон, където станал духовник във Ватопедския манастир и се подвизавал в святост. С помощта на татко си построил Хилендарския манастир. Баща му и по-големият му брат Стефан станали монаси, майка му също отишла в манастир.

В 1219 година свети Сава станал създател на самостойната Сръбска черква. Почита се като покръстител на Сърбия, тъй като въвел славянско свещенодействие и книжнина. През 1222 година бил ръкоположен за архиепископ на Събрия. Но в 1233 година предал поста на своя възпитаник Арсений и тръгнал на дълготрайно поклонническо пътешестване в Йерусалим, Антиохия и Александрия.

На връщане спрял в нашата столица Търново при българския цар Иван Асен II, с който фамилията му било сродено. Участвал в богослуженията за празниците Рождество Христово и Богоявление дружно с българския патриарх Йоаким, само че болен и на 14 януари 1236 година скоропостижно умрял в Търново.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР