Днес отбелязваме Деня на родилната помощ - Бабинден. Той е

...
Днес отбелязваме Деня на родилната помощ - Бабинден. Той е
Коментари Харесай

Бабинден е! 60 хиляди бебета се родиха през 2021 година

Днес означаваме Деня на родилната помощ - Бабинден. Той е един от огромните национални женски празници, отдаден на бабите - дамите, които помагали при раждането.

В " Майчин дом " се организира обичайният обред “Измиване на ръце ", а експерти от лечебното заведение бяха отличени. По данни на Национален статистически институт близо 60 000 бебета са родени предходната година, а междинната възраст на майките при раждане на първо дете е 27 години.

Д-р Димитър Божилов е с 35 години стаж в майчиното и детско опазване на здравето.

" Традиционният обред е езически и съставлява свършек на Коледните празници. В България в този тип се чества от незапомнени времена, само че в този си тип се чества от 1951 ", описа той пред Българска национална телевизия.

От началото на 2022 година в " Майчин дом " са проплакали 172 новородени, а за 2021 ражданията са 3150.

" Тенденцията е повишаване на възрастта на майките заради всеобщото предпочитание за реализация, опциите за намиране на добра работа и съществени приходи ", изясни лекарят.

В " Майчин дом " има доста специализанти, които набират опит и поставят неимоверни старания, с цел да упражняват специалността, добави доктор Божилов. През днешния ден в болничното заведение към този момент има родени бебета и следва да се родят още 7.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР