Днес отбелязваме Деня на българското кино. Датата е избрана неслучайно. На

...
Днес отбелязваме Деня на българското кино.
Датата е избрана неслучайно. На
Коментари Харесай

13 януари - Ден на българското кино

Днес означаваме Деня на българското кино.

Датата е определена неслучайно. На тази дата през 1915 година е премиерата на първия български игрален филм " Българан е галант " с режисьор Васил Гендов. Същият играе и основната роля в лентата.

Самият филм не е съхранен на лента до наши дни. Смята се, че е изгубен през 40-те години на ХХ век при бомбардировките над София по време на Втората Световна война и са останали едвам 1-2 фрагмента от него.

По мотив 90-годишнината от датата на първата обществена прожекция на първия български игрален филм, през 2005 година Националният кино център инициира основаването на формален празник на работещите в българското кино.

13 януари е разгласен за Ден на българското кино с Постановление на Министерски съвет от 27 декември 2005 година

През 2022 година са създадени 98 български кино лентата, от които 33 са игрални, оповестяват от Националния статистически институт.

По мотив 109 години от първата прожекция на български филм през днешния ден в кина във Варна (), София и Пловдив ще има безвъзмездни прожекции на български филми.
Гледаме:

ОБЕЗЛИЧАВАНЕ - 2023, 7`, Анимационен филм, дебют

Сценарий: Спартак Йорданов

Режисьор: Спартак Йорданов

Аниматор: Спартак Йорданов, Весела Йоцева

Композитор: Сатурейтед Пикселс – Любомир Брашненков, Ангел Додов

В хода на глобализацията животът се форсира и загубата на еднаквост се случва неосъзнато. Стремежът да погълнем възходящия поток от смисли и неща ни завлича сляпо към някакво неразбираемо първично положение на живата материя. Започваме да възприемаме нашето обезличаване като натурален развой.

СЛЕДА – България, Анимационен филм

Сценарий: Аспарух Петров

Режисьор: Аспарух Петров

Аниматор: Аспарух Петров

Композитор: Aндреа Мартиньони

Млад публицист посвещава нощите си на лов на заплетени изречения със своята писалка. В момента, в който той се сблъсква с бременността на жена си, светът му се разпада. Връхлитат го скрити страхове и мъчителни мемоари, той има потребност да наблюдава какво липсва.

КИНО ЕКСТРЕМИСТИ е филм за българските кино пионери, за тези, които проправят „ трънливия път " на българския филм. Всеки от тях има извънредно забавна орис, като в нашия роман ние застъпваме ненапълно биографиите им, само че най-много разкриваме тяхната неуморна работа и несломимо предпочитание да вършат кино, компликациите, вълнението.

ТИХО В СНЕГА - България/Германия, 2023, 13 мин.

Сценарий: Стефан Ганов

Режисьор: Стефан Ганов

Оператор: Ено Ендлихер

Музика: Борис Христов

С присъединяване на: Екатерина Войнова, Стефан Ганов, Стефан Д. Ганов

Екзистенциален и магичен филм, показващ освен междуличностната, само че и дълбоката изначална връзка с живота и гибелта. Хипнотичното въодушевление на фрагментите, поезията и музиката на кино лентата основават прочувствено наситена атмосфера. Филмът е въодушевен и съдържа стихове на Борис Христов, който е драматургичен съветник, създател и реализатор на музиката на кино лентата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР