Днес отбелязваме 125 години от създаването на Военноморска база –

...
Днес отбелязваме 125 години от създаването на Военноморска база –
Коментари Харесай

125 години от създаването на Военноморска база – Варна

Днес означаваме 125 години от основаването на Военноморска база – Варна, напомнят от Военноморския музей във Варна.

С декрет № 40 от 12 ноември 1897 година (стар стил) се обособяват Дунавската флотилия с щаб в Русе и Морската част с щаб във Варна. Така е сложено началото на устройването и одобряването на Морската част като основна база на военния флот на Бълария. Указът е последван от оповестяване на Привременно състояние за ръководство на Морската част. За нейн шеф е назначен капитан II сан Пол Пишон, началник на френската военноморска задача в България.

Изграждането въз основата на военноморския флот е нескончаем развой, който изисква основаването на инфраструктура, образуване на фрагменти и организационно развиване. Разгърната е ремонтната работилница и след това е построен хелинг. През април 1898 година е основана и Минна част. В началото персоналният състав е образуван от контингента на Дунавската флотилия. През 1898 година е доставен образователният крайцер „ Надежда ”, издигнат в Бордо, Франция, а след това (1907 – 1908 г.) се закупуват и шестте торпедоносеца вид „ Дръзки ”. Доставени са 240 заградни мини „ Соте Арле ”, торпедно и артилерийско въоръжение.

В годините на войните за национално обединяване в структурата въз основата влизат преносимата и неподвижната защита. В летописа ѝ са записани най-значимите бойни триумфи на море – сполучливата офанзива на отряда торпедоносци против групата турски кораби през Балканската война пред Варна, потопяването на съветския ескадрен миноносец „ Лейтенант Пушчин “ и първият български морски десант през Първата международна война. Със силите въз основата са минирани методите към черноморските ни градове и се обезпечават ефикасни минно-артилерийски позиции.

В продължителния интервал на своето битие Военноморска база – Варна минава през разнообразни организационни форми: морска база, защита на водния регион, дивизия за защита на водния регион, основна военноморска база, дивизия противолодъчни кораби, пункт за базиране … През 50-те години на ХХ в. приютява за домуване ескадрения миноносец „ Г. Димитров “, дивизиона подводници и дивизиона торпедни катери. Днес организацията на Военноморска база – Варна обгръща главните формирования, които покриват многостранните задания за подготовка на защитата на крайбрежията ни. През годините взе участие в десетки национални и интернационалните учения, в това число с подразделения на Военновъздушни сили и на Сухопътните войски, както и поредност от задгранични походи.

Поздравяваме целия сегашен персонален състав и всички военни моряци, чиято срочна или професионална военна работа е минала на Военноморска база – Варна. Честита годишнина!
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР