Днес от България в Турция бе екстрадиран Мустафа Левент Гьокташ,

...
Днес от България в Турция бе екстрадиран Мустафа Левент Гьокташ,
Коментари Харесай

България предаде на Турция издирван за убийство на учен

Днес от България в Турция бе екстрадиран Мустафа Левент Гьокташ, който е обвинен за убийството на доцент Неджип Хаблемитоглу през 2002 година

Мустафа Левент Гьокташ бе арестуван от българските сили за сигурност през месец септември. Днес преди обяд той кацна на летището в Истанбул и незабавно бе задържан, след което бе отведен в съда в Газиосманпаша.

Гьокташ е някогашен полковник. Той бе задържан в Свиленград ден откакто турските управляващи оповестиха, че Интерпол е издал " алена бюлетина " за ареста му.

Неджип Хаблемитоглу бе прочут с рецензиите си към Гюленистката група - ФЕТО. Той бе погубен пред дома си на 18 декември 2002 година Извършителите на убийството остават неразкрити в продължение на години. Нури Гьокхан Бозкир, някогашен офицер като Гьокташ, беше открит в Украйна и екстрадиран в Турция през януари тази година и това форсира следствието по случая.

През февруари бяха арестувани шестима обвинени за връзките им с Бозкир, най-вече някогашни офицери. Трима от тях по-късно бяха освободени, до момента в който други двама бяха задържани, а различен обвинен беше освободен със правосъден надзор - мярка, която включва ограничение на придвижването на обвинения без отнемане от независимост.

През юни управляващите издадоха заповед за арест на още лица в границите на следствието, в това число и за Гьокташ. Осем обвинени бяха арестувани, а четирима бяха освободени, само че са под правосъдно наблюдаване. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР