Днес от 17 ч. в Балабановата къща в Стария град

...
Днес от 17 ч. в Балабановата къща в Стария град
Коментари Харесай

С уникална изложба на Георги Божилов-Слона Старинен Пловдив чества 49 г. от създаването си

Днес от 17 ч. в Балабановата къща в Стария град на Пловдив ще бъде открита галерия " От съкровищницата на Стария Пловдив “ с произведения на огромния български художник Георги Божилов - Слона. Тя е проведена във връзка 49 години от основаването на Общински институт “Старинен Пловдив “ и съдържа над 20 негови картини. Не е инцидентно и мястото (Балабановата къща), и времето на откриването – тъкмо преди 1-ви април, когато се " ражда “ " Старинен Пловдив “ през 1969 година, тъй като Георги Божилов - Слона е обвързван " като с пъпна шнур “ със Стария град, с Начо Културата и несъмнено с пловдивската бохема от това време. От това емблематично място потегля неговото пътешестване към огромното изкуство, към себе си и към самотата..., само че и към философията на живота и музиката в изобразителното изкуство.

Определят Георги Божилов – Слона като е един от най-ярките представители на пловдивската школа от 60-те години на предишния век. В актуалната галерия са показани произведения от разнообразни интервали и креативен търсения, единствено част от превъзходното завещание, което оставя на Пловдив, България и света.

Слона рисува портрети, пейзажи, композиции, постоянно в полуабстрактен или нереален проект, следвайки художествената концепция. Светът на неговите платна е изпълнен с чудати форми, плод на неговата фикция и проучвателен интерес. Присъстват вътрешните интимни пространства на индивида, изваяни с усета на естета и мъдреца по едно и също време.

Неговите съвременници и сътрудници виждат в живописта му музика от доста висока класа. И в случай че може да бъде избрана като музикален род, тя е най-близко до джаз. Можеш да я обичаш, без изцяло да я разбираш и даже да си благополучен от опцията да се потопиш в характерната за нея недоизказаност.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР