Днес от 17,30 ч. ще се проведе протест с искане

...
Днес от 17,30 ч. ще се проведе протест с искане
Коментари Харесай

Протест с искане дворът на Професионалната техническа гимназия във Варна да може да се използва свободно

Днес от 17,30 ч. ще се организира митинг с искане дворът на Професионалната техническа гимназия да може да се употребява свободно за спорт, отдих и детска игра в отвън образователно време. Организират го поданици на квартал „ Победа “, които ще бъдат пред школото, заяви.

Недоволстващите споделят, че от години достъпът до дворното пространство е стеснен. Едва от седмица бил отворен и с опция за потребление от външни лица. Въпреки това обаче митингът ще се състои, с цел да се даде публичност на казуса и разрешението да не се окаже краткотрайно, безапелационни са уредниците.

Междувременно от Професионалната техническа гимназия излязоха с позиция във връзка готвената демонстрация на публично неодобрение. Казват, че са подготвени да дават за прилагане двора през светлата част на деня за летните месеци, само че единствено в случай че бъде обезпечена спомагателна защита на собствеността, която да се грижи за пропусквателния режим. Да бъде обезпечено и разчистване на откритите площи, както и грижа за материалната база. И двете условия към този момент са показани пред локалната власт и се чака мнение и деяние по въпроса.

Ето какво гласи формалната позиция на школото:

„ Исканията на обществеността са изцяло основателни, неоспорими по своята значителност и ги поддържаме напълно. Липсата на публичен парк за отдих, място за разходка на кучета и спортни уреди за подрастващите в жилищния регион е изострен обществен проблем и той се нуждае от трайно решение, а не с краткотрайното прилагане на учебната инфраструктура на Професионалната техническа гимназия.

Политизирането на този обществен проблем не го взема решение всъщност, прехвърляйки го сред разнообразни институции години наред.

Сградите и земята към тях, в ръководство на гимназията, са обществена държавна благосъстоятелност и са с трайно предопределение за обучение. Цялата инфраструктура и сграден фонд се построява, поддържа и обновява с финансиране от държавния бюджет за реализиране на учебен развой. Отговорността за ръководството в частност даването на парцела за разнообразни от предназначението му потребности е лична.

Гимназията постоянно е подхождала с схващане към настояванията и потребностите на живущите в региона. Необходимостта от въвеждането на ограничения за ограничение достъпа на външни лица и възбраната за разходка на кучета обаче е подбудена от поредност незаконосъобразни действия - редовно замърсяване с битови боклуци, вандалски прояви, няколкократни палежи, престояване на лица в нетрезво положение, опити за самонастаняване на бездомници и др.Бяхме принудени да вземем ограничения, които целят опазването на постройките и прилежащите площи - обществена държавна благосъстоятелност и обезпечаването на безвредни условия за образование на децата на учебното заведение.

Ръководството обезпечава защита от външна компания, съобразена с потребностите на учебното заведение и образователния развой и няма право да разходва спомагателни обществени средства по отношение на поддържане, разчистване и защита на прилежащи площи и спортни уреди за публично прилагане в отвън образователно време.

Съпричастни към наболелия обществен проблем и с готовност за облекчение на гражданското неодобрение, бихме могли да предоставим за потребностите на лица под 18 година спортните уреди на територията на учебното заведение, в отвън образователно време от 15 юли до 1 септември, в светлата част на деня от 8 до 20 часа.

Това обаче може да се случи единствено в случай че се обезпечи спомагателна защита, осъществяваща пропускателен режим, запазване на материалната база и с стихотворец ангажимент за разчистване на употребената територия от органите на локалната власт.

Мерките са належащо и наложително изискване за гарантиране на безвредна и здравословна среда за прилагане на спортните площадки и оборудванията по предопределение и запазване на учебната инфраструктура.

Предложили сме това решение и чакаме мнението и дейностите на локалната власт. Подчертаваме обаче, че наша съществена грижа е запазване на учебната инфраструктура, с цел да имат децата къде да организират своите класни и извънкласни занимания и след лятната почивка.

Припомняме, че в юрисдикцията на локалната власт е построяването на обекти за публично прилагане и молим за трайно решение на този обществен проблем. “
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР