Днес от 17.00 часа в Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) ще

...
Днес от 17.00 часа в Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) ще
Коментари Харесай

Днес в АПИ отварят шестте оферти за ТОЛ системата

Днес от 17.00 часа в Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) ще бъдат отворени офертите за създаване на ТОЛ системата в страната. Шест са участниците в публичната поръчка.
В събота министър-председателят Бойко Борисов заяви, че въвеждането на ТОЛ система за тежкотоварните коли може да бъде изпълнено от страната, в случай че в понеделник процедурата за избор на реализатор още веднъж не започва. В понеделник стана ясно, че стартира структурирането на държавна компания, която ще оперира ТОЛ системата. Обществената поръчка за избор на реализатор обаче няма да бъде прекъсната и двата процеса ще са паралелни. Ако бъде класиран претендент посредством публичната поръчка, процедурата ще продължи по остарелия ред, напомня организация " Фокус ".
Стартът на ТОЛ системата се бави към този момент 2 години, поради непрестанното обжалване на публичната поръчка за избор на реализатор.
Очаква се построяването й да коства към 200 милиона лв. и да вкара по-справедливо възнаграждение за прекосяване на тежкотоварните коли през автомагистралите на страната.
Идеята за въвеждането на такси на база размера и километрите, които изминават ТИР-овете, датира от 2015 година. На идната бе оповестена и публичната поръчка за построяването на ТОЛ системата. Заради десетките тъжби и обжалвания по нея, преди месец Министерството на районното развиване и благоустройството се закани да сезира способените органи и да внесе срещуположен иск за пропуснати изгоди.
Тогава министър Нанков посочи, че са импортирани 6 предложения за присъединяване в процедурата, а пред Комисията за защита на конкуренцията са формирани общо 14 производства по тъжби против актове, дейности и бездействия на възложителя, до момента в който пред Висшия административен съд са формирани 11 производства по актове на Комисия за защита на конкуренцията. Той означи, че пътният бранш у нас се устоя главно от лекотоварните коли, само че задачата е посредством внедряването на новия модел за събиране на такси да се сътвори устойчива и самофинансираща се пътна инфраструктура.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР