Днес от 14:00 часа в Историческия музей ще бъде открита

...
Днес от 14:00 часа в Историческия музей ще бъде открита
Коментари Харесай

В Русе показват антики, спасени от иманяри

Днес от 14:00 часа в Историческия музей ще бъде открита изложбата " Спасено завещание ". Тя показва 189 находки, предадени в Регионален исторически музей-Русе със съдействието на Областна дирекция на полицията. Нейна съществена цел е да покаже едни от най-представителните културни полезности, съхранени при битката с иманярството и незаконния трафик, с помощта на активността на Министерство на вътрешните работи.

Въз основа на високата им художествена стойност, те сполучливо са вписани в непрекъснатите експозиции на музея. Предметите са направени от злато, сребро, бронз, месинг, мед, олово, желязо, стъкло и глина.

Повечето от тях са с незнаен генезис и се отнасят към късната бронзова ера (1400-1300 година прочие Хр.), къснокласическия и елинистическия интервал (V-I в. прочие Хр.), римската и късноантичната ера (I-VI в.), ранното и късното средновековие (IX-XIV в.).

Широкият последователен интервал от към 2800 години демонстрира ясно, че вследствие на иманярската активност се унищожава културно завещание от съвсем всички столетия.

Изложбата не е отделена в специфична зала, а е вписана в непрекъснатата експозиция. Всеки артефакт е положен в своя подтекст, основан от останалите оригинали в експозицията.

По този метод предмети, откъснати от средата си, получават ново значение и смисъл. Всеки от тях е означен с цветна маркировка и пореден номер. Изложбата се преглежда със специфична дипляна-водач, в която има детайлности за артефактите.

Подобен вид експозиционно решение е международна процедура, а у нас се показва за пръв път.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР