Днес официално влиза в сила ембаргото на ЕС срещу вноса

...
Днес официално влиза в сила ембаргото на ЕС срещу вноса
Коментари Харесай

Нефтеното ембарго на ЕС срещу Русия влезе в сила от днес

Днес публично влиза в действие ембаргото на Европейски Съюз против вноса на съветски нефт по море. От 05 декември стартира да работи и таванът на цените, на който страните от Европейски Съюз и Г-7 ще могат да купуват съветски петрол. Влиза в действие и възбраната за превозване по море на съветския петрол в трети страни и възбрана на свързани с това превозване даване на техническа помощ, брокерски услуги, финансиране или финансова помощ. 
 
Пределната цена на нефта с съветски генезис или експортиран от Русия, е открита на $60 на барел. България е едно от изключенията от европейските петролни наказания - още през май кабинетът контракти пролонгация с една година, с цел да може да се приспособява към намирането на различни снабдители.
 
Санкциите не засягат и страни като Унгария, които се доставят с съветски петрол по тръбопровода " Дружба " и нямат морски пристанища, откъдето да получават други доставки. Германия, която също има достъп до нефтопровода, възнамерява да се откаже и от тези доставки до края на 2022 година
 
От 5 февруари 2023 година ще влезе в действие и възбраната за покупка на петролни артикули с генезис Русия в страните от Европейски Съюз. Целта е да се управлява пазара за експорт от Русия към трети страни след затварянето на европейските страни за енергийните им първични материали. Тук България още веднъж е изключение - " Лукойл Нефтохим " получи 1-месечно удължение на периода, в който ще има право да изнася петролни подготвени артикули от съветски първични материали към трети страни.
 
Европейските компании за морски превоз оперират над половината от всички танкери по света.  Принципът на тази глоба е, че доставките на съветски петрол ще бъдат неразрешени за тези превозвачи, в случай че цената на товара в танкерите е по-ниска от лимита, натрапен от Европейски Съюз и Г-7.
 
Ако този таван се съблюдава, западните транспортни колоси ще не престават да придвижват съветски нефт до Индия, Китай, Египет или други страни, които не престават да използват в огромни количества. Лимитът е малко под последната пазарна цена за съветския петрол от 69 $ за барел. Според естонския министър председател Кая Калас - всеки $ за барел по-малко води до ограничаване на съветските бюджетни доходи с 2 милиарда $ на година.
 
Москва към този момент търси способи за заобикаляне на тази глоба. Русия разгласи, че ще забрани на своите компании да търгуват при каквито и да е ценови ограничавания и е подготвена да понижи производството на нефт, само че не и да съблюдава ембаргото. Руският вицепремиер Александър Новак оповестява, че Русия " ще продава нефт и петролни артикули единствено на тези страни, които са подготвени да работят с нас по пазарни условия ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР