Днес Общинският съвет в Анкара избра новия градоначалник на турската

...
Днес Общинският съвет в Анкара избра новия градоначалник на турската
Коментари Харесай

Анкара с нов кмет в хода на обновление на президентската партия

Днес Общинският съвет в Анкара избра новия градоначалник на турската столица. Мястото ще заеме политикът от ръководещата Партия на справедливостта и развиването Мустафа Туна . Той получи доверието на 104 от 136 общински съветници, откакто опозиционната Народнорепубликанска партия не номинира собствен претендент.

Новият кмет на Анкара до момента ръководеше региона Синджан в турската столица. Той беше избиран на този пост на два пъти - през 2009 и 2014 г. Мустафа Туна има инженерно обучение, специализация в Съединени американски щати и е доцент лекар. 60-годишният политик беше народен представител от Анкара в интервала 2002 - 2007 година и член на турската делегацията в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Предишният градоначалник на Анкара Мелих Гьокчек , който беше прочут с провокационните си послания в „ Туитър “, подаде оставка на 28 октомври. Гьокчек стартира политическата си кариера като националист, по-късно се включва в редовете на Партията на справедливостта и развиването. Той е единственият политик, спечелил 5 поредни мандата отпред на турската столица, която ръководи в продължение на 23 години от 1994 година насам. На последните локални избори беше избран отново с минимална разлика от към 11 000 гласа в над 5-милионния град.

През 2019 година в Турция предстоят локални, парламентарни и президентски избори и президентът Реджеб Ердоган желае да обнови партията си. Това докара до оставките първо на кмета на Истанбул, а по-късно и на кметовете на други градове, измежду които Балъкесир и Бурса.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР