Днес обществото ни е водено не от принципа на съединението,

...
Днес обществото ни е водено не от принципа на съединението,
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Обществото ни е водено от духа на разделението

Днес обществото ни е водено не от правилото на съединението, а от духа на разделянето. Това се споделя в обръщение на Негово високо преосвещенство българският патриарх Неофит, представено от БГНЕС.

Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на обръщението:

"Възлюбени в Господа братя и сестри,

В деня на Съединението на славната ни Българска страна се обръщаме към всички вас с отеческа любов и откровен привет. Сърцата ни се изпълват с наслада и неспокойствие при загатна за това родолюбиво дело. Преди 136 години, с Божия помощ нашите прародители, които обединени от вярата, положителното и вярата за ярко бъдеще на идните генерации, сплотиха народа и съумяха да се преборят и съберат границите на Отечеството ни, като съединиха разделения по територия, само че не и по дух – обединен български народ.

„ Съединението прави силата “ – емблематични слова, за които поставиха душите си и отдадоха живота си безброй знайни и незнайни родолюбиви българи.

В наши дни, сякаш заветните думи на предците ни са единствено една златна поговорка украсяваща входа на емблематичната за страната и народа ни постройка – Народното събрание. Днес обществото ни е водено не от правилото на съединението, а от духа на разделянето. Все повече се отдалечаваме от заветните поуки на св. ап. Павел, който ни наставлява да няма посред ни разцепления, а да бъдем съединени в един дух и в една мисъл (1 Кор. 1:10), с цел да бъдем всички едно(Йоан 17:21), по този начин, както Господ Иисус Христос молеше Небесния Си Отец. Непреходни са думите на Спасителя: „ всяко царство, разграничено на части една срещу друга, запустява; и всеки град или дом, разграничен на части, една срещу друга, няма да устои” (Мат. 12:25), без обединяване и единодушие.

В празничния ден сме призвани освен да отдадем респект и признателност към всички, които направиха делото на Съединението, само че и да се вгледаме в себе си, в това, което се случва в актуалното ни общество – дали това е духът на единството и Съединението или е духът на разединението?!

Всесърдечно молим Всеподателя на всички богатства Господ Иисус Христос – духът на единството в никакъв случай да не оставя обичния ни български народ, страната и обществото, по този начин, както всеки път и светата ни Българска православна черква се стреми и ратува за единство и разцвет на народа и на скъпата ни Родина България!

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Нека изкореним силите на разединението в публичното ни схващане и като имаме пред очи образеца на нашите прародители, които обединени от вярата, вярата и любовта, извоюваха в далечната 1885 година Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Нека и ние в единодушие, съгласие и мир между тях да градим славната ни страна на духа.

Драгоценно е нашето национално и църковно единение! Единствено със мощна религия, очакване и молитвено прикритие в Бога, ще оделотворим единението на народа, и посредством напъните на всекиго от нас, ще запазим благословената ни Родина чиста и свята такава, за каквато се бориха и ни я завещаха нашите предшественици!

Бог да пази България!

Честит и блажен празник! За доста години! ", се споделя в обръщението на патриарх Неофит.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР