Днес няма църква в по-голям град, която да не е

...
Днес няма църква в по-голям град, която да не е
Коментари Харесай

Великден през соца: Западен филм по телевизията, за да не ходи народът на църква

Днес няма черква в по-голям град, която да не е цялостна с народ на Великден. Същото и по манастири и други Някои считат, че вярата се връща у хората след 45 години безбожие, написа Флагман.бг.

Дали е по този начин, обаче?

Дали този народ пред олтара демонстрира, че вярващите са доста? Присъствието в черква на Великден и алените яйца не значат религия в Бог, нито са израз на християнски морал.

Тези ритуали са по-скоро традиция, която съществуваше и при социализма. И тогава всеобщо народът боядисваше яйца.

Но с визитите в църквата беше по-различно, написа Георги Николов за e-vestnik.bg. Не, не е имало забрани, най-малко от края на 60-те години. Няма случаи да не разрешава на богомолци да вървят на черква. В България в никакъв случай не е било като в Съюз на съветските социалистически републики. Тук (с редки изключения) няма разрушени църкви, даже са строени нови.

Комунистическата власт лицемерно ухажваше и се надлъгваше с църквата. Най-хитрият номер на властта на Великден беше, че тъкмо довечера пускаше късно вечер прекрасен американски филм по малкия екран, по-късно концерти на западни реализатори. За да останат хората у дома да гледат и да не вървят на черква.

Мамеха ги със неразрешените плодове на капитализма, с цел да ги предпазят от религията. Е, в случай че някой се чуди за какво падна комунизмът, да не се чуди – той публично подлагаше на критика капитализма, а го даваше на народа по малко, на части, като за стръв и за награда…

Храмът “Св. Александър Невски ” в София на всеки Великден беше заварден, само че по други аргументи. Синодът раздаваше пропуски, там се събираха дипломати от разнообразни страни, плюс няколко рейса гръцки туристи, каквито всяка година се изсипваха на Великденска почивка в София и другаде из България.

Богомолците можеха да идат свободно на другия ден, в неделя да възпламенят свещ там. На самата работа в среднощ ходеха единствено хора с пропуски. И с пропуск, с изключение на чужденците, се уреждаха бабите и дядовците, свързани с храма и мощно религиозни хора, които са в непрекъснат контакт с църквата.

Но защитата поради чужденци имаше и позитивна роля. Останалите църкви не бяха оградени и влизаше който си изиска. Десетки пъти се е случвало пияни софийски гамени да влизат по време на службата, да приказват и да се смеят на всеослушание, да се подиграват на вярващите – най-вече възрастни хора. Това най-малко в “Св. Александър Невски ” не се е случвало.

След службата в среднощ улиците на София се изпълваха с хора със запалени свещи, които ходеха постепенно, а милицията, която беше на крайник тази нощ, следеше безмълвно, като че ли става дума за политически митинг.

Днес църквите са свободни, цялостни, в тях още на първия Великден след рухването на Живков влязоха даже комунистическите първенци от остарелия режим.

Но Великден е по-скоро обред и традиция. И тогава, и в този момент Великден е на първо място ядене, пийване, забава, почивка. Дефицитът на християнски морал и състрадание е на всички места в страната. И в политиката, и в медиите, даже в църквата.

Някои политизират религиозния въпрос, желаят лустрация в църквата, тя не била очистена от старите попове от времето на комунизма. Не е това казусът. Пловдивският епископ Николай е бил възпитаник по време на комунизма, не е съкрушен с нищо. А е подигравка на поп – върви с часовник за 15 хиляди лева и се вози на три лимузини с идентични номера като мутра.

Днес сякаш на българина повече му липсва образование и образование, а не религиозна независимост.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР