Днес няма да получим отговор от Австрия по въпроса за

...
Днес няма да получим отговор от Австрия по въпроса за
Коментари Харесай

В Австрия Денков ще обяснява, докато го чуят, че е по-добре България да е в Шенген

Днес няма да получим отговор от Австрия по въпроса за влизането на страната ни в Шенген. Това съобщи министър председателят Николай Денков на летище София, преди да излети за Виена, оповестява Българска национална телевизия.

Той разясни, че с днешната си аудиенция в Австрия цели да изясни ясно на австрийското общество и австрийските политици, че за австрийците е по-добре България и Румъния да бъдат в Шенген.

" Така могат да си обезпечат по-добре предпазени външни граници, по-малко миграция в Европа, оттова по-малко мигранти в самата Австрия, по-евтини храни, по-ниска инфлация, по-стабилна енергийна сигурност. Това са причини, които са ясни, къси и ще ги обясняваме, до момента в който бъдат чути ", акцентира министър-председателят.

По негови думи присъединението към безвизовото пространство е развой, който изисква да се намерят решения на европейско равнище.

" Изключването на България и на Румъния от Шенген, несъмнено, ощетява българските и румънските жители, само че то ощетява и жителите на другите страни ", посочи министър председателят.

От думите му стана ясно и че участието на България в Шенген се чака да бъде разисквано от Европейския съвет през декември.

" Има още доста работа ": Австрия отново ни попари за Шенген

Според австрийския вътрешен министър Шенген въобще не действа

Днес Денков ще се срещне с австрийския канцлер Карл Нехамер. Двамата ще имат среща на четири очи, след което ще се проведат двустранни диалози с присъединяване на българската делегация, в която са също министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

Премиерът акад. Николай Денков ще посети и австрийския парламент, където ще организира среща с ръководителите на комисиите по въпросите на Европейски Съюз, по външна политика, по вътрешни работи, както и с ръководителя на парламентарната група " Австрия-България, Румъния " доктор Харалд Трох и с народни представители от разнообразни политически обединения.

Българският министър председател ще се срещне също с ръководителя на Обединението на австрийските индустриалци Георг Книл и висши мениджъри на огромни австрийски компании, които оперират на българския пазар.
 С данни за миграцията Калин Стоянов убеждава Австрия, че сме подготвени за Шенген Обновена
С данни за миграцията Калин Стоянов убеждава Австрия, че сме подготвени за Шенген

Страната ни предотвратила 160 000 опита за нелегално прекосяване на бежанци

Припомняме, визитата на премиера във Виена идва ден, откакто австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер отново се разгласи срещу разширение на Шенгенското пространство. Според него за присъединението си.

На 8 декември 2022 година приемането на България и Румъния в Шенген и дадоха зелена светлина единствено на Хърватия поради опасения от напор на противозаконни мигранти.

Според австрийското държавно управление двете страни не могат да управляват дейно границите си , които биха станали външните граници на Европейския съюз след приемането им в безвизовата зона.

Миналата седмица стана ясно, че си за присъединението на България към Шенген.
 Австрия остава непреклонна - не желае България и Румъния в Шенген
Австрия остава непреклонна - не желае България и Румъния в Шенген

Виена отхвърли апела на Фон дер Лайен за разширение на безвизовата зона
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР