Днес новоизбраното 46-о Народно събрание официално ще проведе първото си

...
Коментари Харесай

Новият парламент: Какво се очаква днес

Днес новоизбраното 46-о Народно заседание публично ще организира първото си съвещание. Според Конституцията то ще се открие от най-възрастния депутат. Това е още веднъж Мика Зайкова от " ИТН ", която води ослепително първото съвещание и на предходното Народно заседание.

Малко по-късно през днешния ден ще може да видите тук живо лъчение от пленарното съвещание.

На тържественото съвещание ще участва президентът Румен Радев и служебният министър председател Стефан Янев с министрите от кабинета му. С интерес се чака словото на президента пред новоизбраните депутати. През идващите седмици президентът може да продължи да има значима роля при възможното сформиране на държавно управление. Първоначалните му поръчки са, че той избира да има настоящо болшинство и надлежно постоянен кабинет, пред нови избори. В започващата скоро процедура той би трябвало да организира съвещания и връчва мандати за сформиране на държавно управление, като неговата власт в тази ситуация може да е по кое време ще го прави. За някои от тях той не е привързан със периоди и в случай че няма реализиран консенсус сред партиите, той може да им обезпечи повече време с цел да го реализиран. От речта на президента през днешния ден евентуално ще може да се разбере повече за неговата позиция в актуалната обстановка и надлежно да се плануват дейностите му.

Не по-малко любопитни ще са и изказванията на ръководителите на парламентарните групи. От тях ще стане ясно какви са целите на парламентарно показаните политически сили в Народното събрание. Освен това ще се очертаят разграничителните линии сред тях и главните тематики, към които биха се обединили. С необикновен интерес ще се наблюдават изявленията на водачите на парламентарните групи на трите партии на смяната - поради упованията към тях да се образува ръководещо болшинство. След съвещанието на парламентарната група на " ИТН " във вторник депутатът Ивайло Вълчев съобщи, че преди да показват новото си предложение за държавно управление с техния мандат, ще проведат съвещания с обединенията, от които партията на Слави Трифонов чака поддръжка в Народното събрание - " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! " - новото име на обединението към Мая Манолова.

Показателно е и какво ще се случи към избора на новия ръководител на Народното събрание. След съвещанието на парламентарната група на " ИТН " във вторник от партията на Слави Трифонов не оповестиха публично кого ще предлагат за поста, само че упованията са това да бъде Ива Митева, която оглавяваше и 45-ото Народно заседание. Очаква се кандидатурата ѝ да бъде подкрепена от " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! ". Двете обединения ще предложат свои претенденти за зам.-председатели - надлежно Атанас Атанасов и Татяна Дончева.

Своя кандидатура за ръководител на Народното събрание обаче ще издигне и Българска социалистическа партия. Социалистите ще предложат Кристиан Вигенин, който в предходното Народно заседание беше зам.-председател.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР