Днес ние променяме енергийната карта на Европа, интерконекторът е гаранция

...
Днес ние променяме енергийната карта на Европа, интерконекторът е гаранция
Коментари Харесай

Радев: Интерконекторът между България и Сърбия променя енергийната карта на Европа

Днес ние променяме енергийната карта на Европа, интерконекторът е гаранция за диверсификация и сигурност. Това сподели президентът Румен Радев на церемонията по въвеждане в употреба на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) в Ниш. Радев е на работно посещаване в Сърбия, по покана на своя сръбски сътрудник Александър Вучич.

Изпращаме една сполучлива и ползотворна година, в която нашите страни - Сърбия, България, Азербайджан, дадохме образец за поредна работа и отдаденост, за едно по-сигурно бъдеще, сподели Радев. Той напомни, че през февруари, дружно с Вучич, сложиха начало на строителните действия на българска територия по създаване на интерконектора сред двете страни и добави, че през април с президента на Азербайджан Илхам Алиев са дали началото на самодейността „ Солидарити кръг “. 

Днес не просто свързваме нашите газопреносни мрежи, интерконекторът е знак на повишените софтуерни качества на нашите страни, на сполучливото съдействие, уточни президентът. Заедно, с обща воля, можем да реализираме стопански триумфи, да работим за по-добро бъдеще, сподели още президентът Радев. 

По думите на Радев интерконекторът е израз на единната воля на България и Сърбия да градят, дружно, европейското бъдеще на двете страни. Той е израз на амбициозните визии на Европейския съюз за сигурни и надеждни източници на сила, означи Радев. Според него интерконекторът ще увеличи и капиталовия интерес в пограничните региони. Радев поздрави Вучич и съобщи, че с всяко свое посещаване вижда съществени инфраструктурни усъвършенствания, воля за съвременно, европейско развиване на Сърбия. 

По думите на Радев всяка рационализация на инфраструктурата в Сърбия, визира и нас, тъй като оттова ние доближаваме до Европа. 

Войната в Украйна ни подтикна да преосмислим нашето разбиране за взаимност, добросъседство и взаимопомощ, да търсим освен нови източници, а и нови ефикасни решения, които да чертаят една доста по-наситена енергийна карта, посочи Радев. Той означи, че България осъзнава своето географско състояние и значимо значение, по тази причина и организира доста дейна енергийна политика, освен в своя изгода, само че и в интерес на всички прилежащи страни. 

Радев напомни, че с откриването на терминала за полутечен газ в Александруполис страната ни е почнала да получава полутечен газ от Азербайджан. Той благодари на президента Илхам Алиев, че Баку извършва прецизно всички условия по този контракт макар дълбоките геополитически промени. 

По думите му неслучайно и в Европейската комисия и на Съвета на Европейския съюз става дума, че Азербайджан е благонадежден, правилен сътрудник. Радев изрази вяра, че двете страни ще продължат да работят по същия метод. 

Благодарение на интерконектора, който откриваме през днешния ден, Сърбия и други страни, ще имат достъп до газ от Азербайджан, до самодейността „ Солидарити Ринг “, до българското газохранилище в Чирен, сподели Радев и добави, че България ще има достъп и до газ от Западна Европа. 

Държавният глава съобщи, че българската страна ще продължи да работи за подобряването на изискванията на българското малцинство в Сърбия. 

Българското национално малцинство, изискванията, тези хора да имат прехранване в своя роден край, изискванията тези хора да имат свободата да се изявяват като българи, да съхраняват своята национална еднаквост, нематериалност, език, просвета, ще работим за възстановяване на тези условия, съобщи Радев. Той уточни, че преди церемонията с президента Вучич са имали сериозен диалог, касаещ българското национално малцинство, и означи, че за него като президент този въпрос е от основно значение. Държавният глава означи, че по негова самодейност дружно с президента Вучич са били два пъти в Димитровград, с цел да се срещнат с хората, да бъдат разпознати техните проблеми, с цел да има повече напъните за тяхното решение. Ще продължат напъните на Сърбия за рационализация на пътна инфраструктура, за решаването на други проблеми, съобщи българският президент.

Радев сподели, че са прецизирали и някои разминавания, както той ги назова.

Ние би трябвало да работим дружно и единствено това е залогът и за нашите стопански триумфи и за сполучливата интеграция на Сърбия. Мога да кажа, че недоразумения като " задържани книги ", няма да способстват за европейския път на Сърбия, съобщи Радев и добави, че е получил гаранция от Вучич този въпрос да бъде решен.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР