Днес ни напусна уважаваният лекар, болничен мениджър и общественик д-р

...
Днес ни напусна уважаваният лекар, болничен мениджър и общественик д-р
Коментари Харесай

Почина уважаван столичен лекар

Днес ни напусна уважаваният доктор, болничен управител и държавник доктор Методи Янков.

Той бе един от радетелите за модерно опазване на здравето и реформиране на системата за възстановяване на достъпа на пациентите до навременна и качествена дианостика, лекуване и продължаваща терапия у нас, за които работи и се бори в границите на своя над 40 годишен управнически опит в опазването на здравето.

Д-р Методи Янков бе първият шеф на Столична здравноосигурителна каса и неговата визия постоянно е била финансирането да следва съответно потребностите на пациентите. Той бе и един от именитите болнични мениджъри у нас.

През годините е управлявал най-големите акушеро-гинекологични лечебни заведения в страната – Университетска болница „ Майчин дом “, Първа АГ болница „ Света София “, Трета АГ болница в София. Изпълнявал е управителни длъжности в Министерство на здравеопазването, бил е изпълнителен шеф на Столичен медицински холдинг.

Той основа и ръководи от 2010 година до през днешния ден МБАЛ „ Сердика “ – една от първите лечебни заведения в страната, които трансформираха в позитивен проект опцията на пациентите със злокачествени болести да се лекуват със модерна терапия, да бъдат мултидисциплинарно проследявани и да имат достъп до продължаваща и палиативна грижа. Тази своя идея доктор Янков надгради и разви с медицински комплекс, който включва лечебни заведения за рехабилитация и терминални грижи.

В публичната си активност постоянно се е управлявал от правата на пациентите и лекарите и отбраната на конкуренцията в опазването на здравето като натурален път към устрема за качество на лекуване за българските жители. Той бе създател и основател на Националното съдружие на частните лечебни заведения, представител на лечебното опазване на здравето в работодателски организации и участник във всички конгреси, целящи развиване на здравния бранш у нас. Бе дълготраен, почитан и деен член на Българския лекарски съюз и Българското сдружение по акушерство и гинекология.

Д-р Методи Янков е приключил медицина през 1979 година, а по-късно придобива три специалности – Акушерство и гинекология, Социална медицина и Икономика на опазването на здравето, допълнени от две магистратури – по Здравна политика и здравен мениджмънт и Социални действия.

Баща на две деца, брачен партньор и дядо на трима внуци.

Опелото ще се отслужи в петък – 21 юли 2023 година – от 10.00 часа в църквата на Православния гробищен парк „ Св. Архангел Михаил “ в Бояна на ул. Бояна парк №4.

Светла да бъде паметта му!
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР