Днес не се очаква отговор от Австрия за приемането ни

...
Днес не се очаква отговор от Австрия за приемането ни
Коментари Харесай

Денков замина към Виена, ще убеждава австрийците за Шенген, но не чака отговор днес

Днес не се чака отговор от Австрия за приемането ни в Шенген.

Това сподели министър председателят Николай Денков пред публицисти, преди да замине за Виена, където следва да се срещне с австрийския канцлер Карл Нехамер. Визитата на Денков един път към този момент беше отсрочена поради заболяване на Нехамер. Австрия все още остава корав съперник на приемането на България в Шенген. 

Основната цел на визитата на българския министър председател в този момент е да се изясни на австрийското общество и на политиците в страната, че за австрийците е по-добре България и Румъния да бъдат в Шенген.

" Това ще им даде по-добре предпазени външни граници и по-малко мигранти, по-евтини храни, по-ниска инфлация и по-голяма енергийна сигурност в Европа ", добави премиерът.

„ Това е развой, който изисква да се намерят решения на европейско равнище. Нека да напомним, че Шенген е европейска зона, която разрешава свободно придвижване на хора и артикули, точно тъй като по този начин е по-добре за европейските жители. Изключването на България и Румъния от Шенген ощетява българските и румънските жители, само че той ощетява и жителите на другите страни “, продължи той. 

Денков напомни, че на Европейския съвет през декември се чака да бъдат регистрирани всички гледни точки, в това число нашата, когато се чака да бъде взето и окончателното решение. 

„ Истинският проблем е, че в Австрия има висок брой мигранти. Той фактически е проблематичен за страната. Нашата информация е, че от тези мигранти процентът, който идва от България, е извънредно невисок. Нашите оценки са за към 2%. Убедено мога да настоявам, че не сме проблем за Австрия във връзка с мигрантите “, добави още той. 

Премиерът разяснява и позицията на Нидерландия, другата страна, която остава срещу приемането на България в Шенген. 

„ Тя желае да получи явен формален сигнал от Европейската комисия, че ние имаме прогрес във връзка с рекомендациите в спазването на антикорупционните политики “, счита Денков.

И добави, че страната ни е подготвена да посрещна задача, която да ревизира този прогрес и на тази база да бъдат продължени диалозите. 
Не се чака разискване на таксите за транспорт на газ
„ Въпросът с таксите беше подложен ясно, те ще бъдат търсени от „ Газпром “, а не от Сърбия, Унгария и която и да е друга страна “, напомни министър председателят. Денков заяви, че е имал диалог по тематиката с други прилежащи страни, които са изразили поддръжка за българската позиция.

Той акцентира, че не се чака тематиката да бъде обсъждана в границите на днешната аудиенция и " даже да бъде сложена, това не може да бъде централна тематика “. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР