Днес най-възрастната жителка на село Тертер и община Кубрат, баба

...
Днес най-възрастната жителка на село Тертер и община Кубрат, баба
Коментари Харесай

На 101 години почина Баба Рада – най-възрастният жител на община Кубрат

Днес най-възрастната жителка на село Тертер и община Кубрат, баба Рада Делева на 101 години и 5 месеца, извървя своя земен път и се пресели в отвъдното . Новината заяви кметът на селото Николай Иванов.

Баба Рада стана известна в медийното пространство и обществото с борбения си дух и воля за живот . Тя бе заслужен образец за почтеност, добрина и невзискателност. Тя не пропускаше избори и постоянно бе измежду първите гласуващи пред урните в обичаното ѝ село Тертер.

Баба Радка о бичаше младежите , обичаше да дава образци и да споделя забавни случки от живота си. Радваше се на обичта на децата си и внуците си , на близки и другари.

Родена е в румънското село Черна. Преселва се едвам 18-годишна дружно с другите си осем братя и сестри в село Тертер през 1940 година след подписания в град Крайова контракт сред тогавашните Царство България и Кралство Румъния . Цял живот баба Рада работи по полетата и сама отглежда братята и сестрите си. Столетницата разказваше приживе, че родителите ѝ се преселват в Румъния след жестока война, наблягайки, че от България по-хубаво няма. С у сърдие, обич и съгласие тя и брачният партньор й отгледали трите си деца.

Баба Рада разказваше с трогване за нейния живот, който не е бил по никакъв начин лек. Годините на труд и недоимак калявали обаче духът ѝ, трансформирайки я в същински герой. С непреклонен дух на 97-годишна възраст печели нелеката борба с COVID-19 , когато отслабва извънредно доста , а лекарите на процедура я отписват. Въпреки всичко тя събира сили. 50 години е живяла единствено с един бъбрек и то опериран от киста и камъни. Първият си бъбречен орган губи от настинка и инфектиране когато е на 52 години, а зрението на лявото око губи доста млада.

Столетницата обичаше да споделя:

„ Младите би трябвало да се движат, тъй като придвижването е живот, да работят и да градят с почтеност, да се уповават на Господ, на околните и фамилията. Ние лошотията по сред ни на времето не познавахме, бяхме единни и сме работили постоянно с почтеност “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР