Днес Народното събрание разглежда един от най-важните законопроекти за България

...
Днес Народното събрание разглежда един от най-важните законопроекти за България
Коментари Харесай

Петков: Законопроектът за КПКОНПИ адресира най-големия проблем в България

Днес Народното събрание преглежда един от най-важните законопроекти за България и първия, който беше импортиран от „ Продължаваме промяната “ още при старта на работата на новия парламент. Това е законопроектът за КПКОНПИ, който ще даде опция на България да противодейства на корупцията, оповестиха от „ Продължаваме промяната “.

Този законопроект е наложително изискване за повишение на доверието към България по отношение на приемането ни в Шенгенското пространство, както и за приемане на второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност.

Той основава изискванията за цялостна промяна на КПКОНПИ, като планува разделянето на комисията на две за действително следствие на корупционните закононарушения, идентифициране на хипотезите с максимален корупционен риск с оглед оптималната успеваемост на Комисията и опция за следствие на доста огромни корупционни закононарушения.

В своя законопроект Политическа партия предлага всички членове да бъдат избирани от Народното събрание за оптималната прозрачност; ръководителят да е с 5-годишен мандат; изборът на ръководител да е при доста по-високи критерии от останалите членове, като задачата е да има задоволително време да си свърши работа и да носи отговорност за решенията си. В законопроекта се плануват функционалностите като следствие, спорове на ползи и обявление на имущество да са в новата Комисия за противопоставяне на корупцията, а в остарялата да остане единствено конфискацията на имуществото.

Няколко разлики сред законопроектите на Политическа партия и на правосъдния министър Крум Зарков са основополагащи и основни във връзка с битката с корупцията. Ето някои от тях:

Ние имаме вяра, че никой не е над закона и имаме вяра, че както министър-председателят и основният прокурор, по този начин и президентът би трябвало да влиза в обсега на този закон. В плана, импортиран от Министерски съвет, президентът не е включен в обсега. Принципът, който би трябвало да се съблюдава, е, че никой не е над закона.
Ние имаме вяра, че най-демократичният метод е Народното събрание да избира членовете на новата комисията. Не утвърждаваме съчетаването на доста институции при избора на членовете, тъй като и през днешния ден сме очевидци на блокаж на институции като Висшия правосъден съвет или даже Съвета за електронни медии, които са проведени по този метод. Законопроектът на Зарков основава заплаха новата комисия също да стане пленник на прекомерно комплицираните връзки сред другите институции. Включването на институции, които действително нямат общо с следствието на корупция, като президентската, също не способства за успеваемостта на тази комисия. Парламентът е определен непосредствено от народа и е най-демократичната институция за назначение на членовете на комисията, се споделя в позиция на „ Продължаваме промяната “.

От парламентарната естрада, съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков разяснява още:

„ След приемането на самия закон, избирането на същински самостоятелни и качествени претенденти ще бъде последваща основна стъпка по пътя към реализирането на фантазията за просперираща България без корупция. Искам да се върна още веднъж на значимостта на този законопроект. Той освен е изискване за приемане на второто заплащане по Плана за възобновяване, освен усъвършенства възможностите на България да влезе в Шенген, а действително адресира най-големя проблем в България: корупцията “.

Той означи още, че „ Прозрачност без граници “ подрежда България след Гана, Сенегал, Буркина Фасо в техния корупционен показател, само че на българските жители не им трябват образци от Африка, те действително могат да усетят на всички места в своя живот цената на корупцията.

„ Корупцията може да се види по пътищата, по които умират българи всяка година. Пътища, които са издигнати с по-малко асфалт, с по-малко трошен камък, с по-малко машиносмени, с цел да върнат пътните компании част от парите на ръководещи в чували, вместо да ги вложат в строителството на качествени пътища. Корупцията може да се види и в храната на децата ни, когато тирове с зеленчуци и плодове с високи равнища на пестициди са минавали безпроблемно през граничната лаборатория на Капитан Андреево.

Корупцията може да се види и пред постройката на Народното събрание, където милиони левове са дадени за пренареждане на жълтите павета, а те наподобяват по-лошо от преди ремонта.

Корупцията може да се види до момента в който следим стотици хиляди пенсионери на ръба на бедността, които мъчно заобикалят лъскавите коли, паркирали по разрушените тротоари. Автомобилите на тези с публичните поръчки, които строят същите тези тротоари.

Корупцията може да се види при наводненията на Карловските села, след години противозаконна сеч в горите над селата. Корупцията може да се види, когато дребни земеделци не могат да свържат двата края, а в земите до тях карат трактори за над 1 милион. Корупцията може да се види, когато рискови язовири не се ремонтират, а милиони средства са потънали в инхаус процедури или в покои на морския бряг.

Корупцията може да се види при прокурорите, които си затварят очите за закононарушения или при съдии с вътрешни убеждения, които не следват даже естествената логичност. Корупцията може да се види, когато българските служители на реда умират, тъй като една ограда е направена по този начин, че да не стопира никого. Корупцията може да се види, когато харчат три милиарда от нашите пари за тръба, от която няма потенциал и за една молекула природен газ за България и нейното ползване.

Корупцията можеше да се види, когато месеци преди търговете в Агенция пътна инфраструктура, строителни бизнесмени трябваше да подадат своите предложения не в АПИ, а в хотел „ Берлин “.

Корупцията може да се види, когато хора с скотски прякори като Котараци, Вълци, и всевъзможни други, могат да взимат от публичния запас през енергетиката или през Българската банка за развиване милиони, а нямаме още издигната и една детска болница. Корупцията може да се види, когато някогашен казино необут е трябвало да посещава министерството на финансите на всеки две седмици да носи пури и евро в милиони.

Корупцията може да се види, когато 800 000 от нашите сънародници отиват на Терминал 2 и търсят своето прехранване отвън границите на страната ни - и тази численост е единствено за последните 10 години.

Време е да създадем решителна крачка против всичко това. Всеки ден закъснение излиза прекомерно скъпо на всички български жители “, заключи Кирил Петков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР