Днес Надзорният съвет /НС/ на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ одобри

...
Днес Надзорният съвет /НС/ на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ одобри
Коментари Харесай

НЗОК ще разполага с 910 милиона лева повече през 2023 г.

Днес Надзорният съвет /НС/ на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ утвърди план на Закон за бюджета на НЗОК за 2023 г . Той планува НЗОК да разполага с 910 млн. лв. повече за разноски и съгласно него здравната вноска резервира размера си от 8% . Планирани са повече средства за лечебните заведения, общопрактикуващите лекари, лекарите-специалисти и зъболекарите.

Приблизително 3,269 милиарда лв. са заложени в проектобюджета като болнични разноски в страната през тази година. Планираните пациентски постъпвания в такива заведения са под 2 млн. , разяснява шеф на дирекция „ Бюджет и финансови параметри “ в НЗОК Ганка Аврамова , представена от „ БНР “.

Повече пари са планувани и за извънболничната помощ при медицинските експерти и персоналните лекари. Понижение с близо 32 млн. лв. има при разноските за диагностика и проучвания. Аврамова добави:

„ За медико-диагностичните действия предходната година се разпределиха спомагателни средства поради епидемията, която беше пък прекъсната на 1 април, т.е. единствено 3 месеца траеше опцията да се употребяват проучванията за Коронавирус диагностициране. “

Над 1,692 милиарда лв. са отделени за медицински храни, медикаменти и произведения за домашно лекуване.

Проектът е съгласуван със мнението на здравния министър доктор Асен Меджидиев, който поддържа оферти от Народно събрание на НЗОК растеж на здравноосигурителните заплащания . Съобразена е и рекомендацията да бъде обезпечена сигурността на лекарствоснабдяването, като за задачата Проектът за закон за бюджета на НЗОК за 2023 година ще подсигурява предвидимост на финансовия риск за притежателите на позволение за приложимост.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР