Днес над западната половина от страната отново ще се развива

...
Днес над западната половина от страната отново ще се развива
Коментари Харесай

Жълт код за гръмотевични бури и порои

Днес над западната половина от страната още веднъж ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Краткотрайни превалявания и гръмотевици ще има основно в Югозападна България. Остават изискванията за градушки. Ще има местни интензивни феномени. Жълт код е разгласен в 5 области на югозападните региони поради гръмотевични стихии и порои. Това са областите София, Кюстендил, Благоевград, Смолян и Пазарджик.

В Източна България денем ще бъде най-вече слънчево, след обяд тук-там с купеста облачност. Ще духа слаб, в източните региони - сдържан вятър от изток-североизток. Преобладаващите оптимални температури ще са сред 29 и 34 градуса.

Над планините в Западна и Централна България още веднъж ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, краткотрайно интензивни превалявания от дъжд и гръмотевични стихии. Ще духа сдържан вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 20 градуса, на 2000 метра - към 13.

По Черноморието ще бъде най-вече слънчево. Ще духа до сдържан североизточен вятър. Максималните температури ще са 27-29 градуса. Температурата на морската вода е 24-25 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Над Балканите още веднъж в централните региони ще има превалявания и гръмотевични стихии, в останалата част ще е слънчево.

След рисковите и мощни стихии - ще се върне ли топлото лятно време? Темата в студиото на „ Здравей, България " разяснява климатологът Симеон Матев. „ Тенденцията е преваляванията да отслабват и да стопират. В идващите дни лятото се завръща ", даде обещание той. По думите му ново захлаждане с проливни превалявания се чака в средата на идната седмица. То ще е в по-голямата част от страната в сряда и четвъртък.

Източник:БГНЕС

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР