Днес над България ще може да се наблюдава частично слънчево

...
Днес над България ще може да се наблюдава частично слънчево
Коментари Харесай

Цяла България наблюдава слънчево затъмнение днес КАРТА

Днес над България ще може да се следи отчасти слънчево затъмнение. Началото му ще бъде към 12:30, а оптималната фаза към 13:40 часа. Явлението ще завърши малко преди 15:00.

Частичното слънчево затъмнение ще е очевидно над западна Азия, Индия, Арабския полуостров, североизточна Африка и съвсем цяла Европа - без Испания и Португалия.

За нашата страна по време на оптималната фаза сред 30% и 40% от площта на Слънцето ще бъде закрита от Луната, като разликата се дефинира от географското местонахождение на фена.

Астрономите поучават да не наблюдавате слънчевото затъмнение без защитни средства, тъй като рискувате да увредите очите си.



Слънчевото затъмнение е събитие, при което Луната е ситуирана сред Слънцето и Земята и може изцяло да го анулира, отчасти или да го анулира според от размера, ситуацията и дистанцията сред звездите.

Средно слънчево затъмнение се случва на всеки 18 месеца и продължава единствено няколко минути. Същото цялостно слънчево затъмнение ще отнеме 400 години, с цел да се повтори на същото място на Земята. Това е по този начин, тъй като както земята се движи към слънцето, по този начин и луната се движи по своята елиптична орбита, само че към нашата планета.

Когато се начертае мислена линия, която разказва постъпателното придвижване на небесно тяло, се вижда, че траекторията на орбитата е елипсовидна. Следователно, според от маршрута, луната е по-близо или по-далеч от земята и двете са повече или по-малко покрай слънцето. Ето за какво те не постоянно се подреждат по еднакъв метод или едновременно на годината.

Защо се случват слънчевите затъмнения?

Транслационното придвижване на Земята и нейния натурален сателит допуска промени в интензитета на сянката, хвърлена от Луната върху Земята по време на слънчево затъмнение. Колкото по-близо е луната до Земята, толкоз по-силна е нейната сянка и по-малък е нейният диаметър. Така, има окултация на слънцето, това значи, че цялостното слънчево затъмнение се вижда единствено от района, където е хвърлена сянката. От други близки райони, налични единствено от полусянката на Луната, същото събитие се смята за отчасти слънчево затъмнение.

За да тествате този феномен по елементарен метод, може да поставите топка сред лампата и стената. Приближавайки топката към светлината, сянката, която хвърля върху стената, е по-голяма и по-мека. Преместването на топката по-близо до стената прави диаметъра на сянката по-малък и по-интензивен.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР