Днес на редовното си заседание с пълно мнозинство общинските съветници

...
Днес на редовното си заседание с пълно мнозинство общинските съветници
Коментари Харесай

Великанът на българския спринтов кроул Цветан Голомеев ще бъде удостоен посмъртно със званието "Почетен гражданин на Велинград"

Днес на постоянното си съвещание с цялостно болшинство общинските съветници гласоподаваха Цветан Николов Голомеев- ера в българското плуване да бъде почетен посмъртно със званието " Почетен жител на Велинград " за реализирани изключителни заслуги в региона на спорта. Безспорен е приносът на огромния Голомеев в българското плуване.
 
Сред плеядата от великани на българския спринтов кроул Цветан Голомеев е безспорния цар на кралската дисциплинираност. Рекордьор, който държа стандарта на 100м. кроул цели 36 години. Това е връх и по дългоденствие в дисциплината. Българският цар на спринта има и най-вече ремонти -цели 10- на върхове. Цветан Голомеев е роден на 21 юли 1961г. в гр.Велинград. Напусна ни на 16.09.2010г. в борба с подла болест.
 
Той стартира да тренира при именития наш съгражданин Антон Митров – бате Тони, прочут като дизайнерът на първенци, запазената марка на " Чепинец " и българското плуване. Възпитаниците му са доста известни персони. " Ще видиш какъв играч ще стане ", не спирал да предсказва бъдещето на Голомеев още в пети клас велинградския треньор.
 
Завършва НСА (тогавашния ВИФ) със компетентност плуване. Продължава плувната си кариера в София, ставайки част от Националния тим, с който реализира върховите си достижения. Основните дисциплини, в които се състезава са 50, 100 и 200 метра свободен жанр.
 
Знаменито е плуването му през 1988 година в Антверпен, Белгия на 50 метра свободен жанр, където реализира още един народен връх. Рекордът на Цветан Голомеев (50,27) от 1988г. е един от най-дълголетните в историята на българското плуване. При това един от най-атакуваните, тъй като е в кралската дисциплинираност.

Както се показва негова съотборничка: " Никога не срещнах плувец с подобен потенциал на продуктивност, количество оптимизъм и професионално отношение към тренировките. Беше капитан на нашия народен тим до края. Истински водач и посредник, локомотивът, който с гигантска мощ влачи нас вагоните ".
 
Цецо е първият земляк, който плува под гросмайсторската граница от 50 секунди на дребен басейн. Удържа на напора цели 21години. Силен и на 200м. свободен жанр. Любопитен факт е, че записва достиженията си в четири разнообразни тима: " Чепинец " – Велинград, ЦСКА " Академик " София, и " Левски-Спартак ". Държавните му върхове са 32 на брой. Влиза в Топ 6 на международната класация. За кралската дисциплинираност това е сензационно.
 
Два пъти е участник на олимпийски игри – Москва 1980 и Сеул 1988. Участник и на две международни шампионати – Еквадор 1982г. и Мадрид през 1986г. Легендарно е неговото плуване на надпреварата за Купа " Европа " през 1985 година в София, където печели второ място, надвит единствено от международно известния плувец на Германска демократична република Йорг Войте и способства за четвърто място на българската щафета.
 
Зад височината на неговите 192 см. се крие един голям гений, който с годините и с доста труд  се усъвършенства, с цел да доближи през последните му години като плувец на международно равнище! След прекъсване на спортната кариера Голомеев заживява на остров Крит. През 1993 година става треньор по плуване в остров Крит, Гърция.
 
Печели неведнъж премия за треньор на годината на Крит, както и за цяла Гърция. Негови наследници остават тримата му сина. Синът му Кристиян осъществя фантазиите на татко си, като става международен вицешампион и е определен за състезател №2 на Гърция за 2018г.
 
Превръща спортния ген на семейството си във впечатляващи резултати. Във Велинград вечно ще остане споменът за Цветан Голомеев,  възпитаник на огромния треньор Антон Митров, донесъл ни толкоз доста горделивост, самочувствие и наслада с триумфите си в плуването.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР