Днес на обяд тунел Витиня, който е най-дългият в България,

...
Днес на обяд тунел Витиня, който е най-дългият в България,
Коментари Харесай

72 милиона лева по-късно: АПИ пуска движението по тунел Витиня“ днес

Днес на обяд тунел " Витиня ", който е най-дългият в България, намиращ се на автомагистрала " Хемус " още веднъж ще е отворен за придвижване в посока София, излиза наяве от изказване на АГенция пътна инфраструктура (АПИ). Ремонтните действия по него стартираха през 2016 година, а цената им е към 72 млн. лева Така поправката на тунела на процедура коства колкото изработката на нов.

За момента това е и първият главен ремонт на пуснатия в употреба през 1984 година тунел, чийто градеж лиши цяло десетилетие. Тръбата в посока София обаче беше ремонтирана през 2005-06 година До огромната реставрация се стигна, откакто преди пет години ревизия откри, че той не дава отговор на условията за употреба.

" Извършени са голям брой проучвания с георадар и геологически сондажи - комплициран развой, към който се пристъпва, откакто посредством механични обследвания и огледи са установени градивни проблеми ", показват в известието от пътната организация. " Проучванията демонстрираха, че нужният ремонт ще е по-сложен и ще отнеме повече време от в началото плануваното. Установени са кухини както сред първичната и вторичната облицовки, по този начин и сред първичната обшивка и планината. "

Според изследванията те се дължат както на техните за градеж, употребявани през 70-те години, по този начин и на физическото местонахождение на тръбата - в Гогинския разлом. Резултатите от тях са посочили, че стоманената армировка е била съвсем на лимита на амортизацията си, което е можело да докара до сриване на цялата скална маса над " Витиня ".

А под " повече време от в началото плануваното " от пътната организация имат поради, че ремонтът в началото трябваше да отнеме два месеца, съгласно тогавашния министър на благоустройството Николай Нанков. В следствие бяха открити сериозните конструктувни проблеми, довели до проточването му за интервал от съвсем пет години.

От АПИ показват, че за интервала на ремонта в тунела са вложени следните материали: анкери с обща дължина към 72 км. Всичките са инжектирани с към 600-700 литра циментов разтвор за всеки анкер. Положени са към 28 125 кв. м хидроизолация, 4500 куб. м пръскан бетон по целия свод на тунела, 516 т армировъчна стомана, 5400 т асфалт, 790 куб. м тротоарни блокове.

В последна сметка по-важното за пътуващите не е сухата статистика, а действителните усъвършенствания на инфраструктурния обект. " Ремонтираната тръба за София е с нова обшивка, хидроизолация, отводнителна и дренажна система, асфалтова настилка, система за видеонаблюдение, пожароизвестяване, вентилация, светофарна уредба, осветяване и система за светлинно водене, с които се обезпечават по-висока сигурност на пътуването и опция за бърза реакция при случай ", акцентират от АПИ.

" Витиня " обаче не е единственият проблем на " Хемус ", чиито виадукти се ремонтират към този момент от осем години.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР