Днес на Българската независима енергийна борса се проведе търг за

...
Коментари Харесай

Бизнесът трябва да се готви за рекордно скъп ток

Днес на Българската самостоятелна енергийна борса се организира търг за продажба на електрическа енергия за второто полугодие на 2021 година Той не беше сполучлив, само че е значим поради друго - оповестената начална цена за предлаганите 10 мВт базова мощ беше 147 лева./мВтч. Това е самобитен връх за такава дълготрайна оферта и провокира същинско неспокойствие измежду бизнес потребителите, тъй като е сигнал за разноските, които следва да вършат.

Това че въпросният търг не завърши със договорка не е успокояващо. През последния месец цените на електрическата енергия в цяла Европа се повишават стремглаво и по всичко проличава, че това няма да е моментно отклоняване на пазара. Фючърсите за доставка на електрическа енергия през последните две тримесечия на тази година и за първите две на 2022 година обрисуват притеснителна картина. На унгарската борса за енергийни деривати HUDEX, с която българският пазар е привързан, за третото тримесечие на тази година цените са се повишили с 20% единствено през миналия месец април и към този момент се търгуват на равнища над 76 евро/мВтч (148.6 лева./мВтч). Тези за последното тримесечие приближават 80 евро/мВтч (156.6 лв/мВтч), а за началото на 2022 година даже надвишават тази стойност.

Това ясно демонстрира, компаниите би трябвало съществено да се приготвят за такива цени на силата и да стартират да разсъждават и одобряват по различен метод стряскащите в този момент предложения. Потребители пък би трябвало да чакат повишаване на стоките и услугите.

Причините за този прогресивен пазарен тренд са няколко. На първо място след рестриктивните мерки поради пандемията от ковид има очакване за икономическо раздвижване и надлежно нараснало търсене на енергоресурси. Точно по тази причина има и рекордно повишаване при природния газ, както и повишение на цените на петрола. На второ място - през последните седмици въглеродните излъчвания също нарастнаха до рекордни стойности. Тази седмица да вземем за пример съвсем всеки ден беше поставян нов исторически връх, като на 12 май беше записано равнище от 55.3 евро за звук. А това значи, че всеки мегаватчас електрическа енергия, който е създаден във въглищна централа, коства над 50 евро, още преди да е действително пуснат в мрежата. Над тази сума са разноските за самите въглища, работни заплати и обезценка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР