Днес (на 6 февруари - б.а.) погребахме Камен. Ние с

...
Днес (на 6 февруари - б.а.) погребахме Камен. Ние с
Коментари Харесай

Спряганият за таен син на Тодор Живков почина

" Днес (на 6 февруари - б.а.) погребахме Камен. Ние с Митко кумувахме на сватбата му. "

Това сподели вдовицата на именития водещ Димитър Цонев - Мариана Цонева. Ден преди траурната гала тя помести фотография, на която са двамата със фамилния другар. Под нея Цонева написа: " Светъл път на кумеца ми Камен (Тимоти) ".

Приживе починалият кумец на Мариана и Митко Цоневи - Камен Матов, е един от най-известните бохеми на соца. Той е един от двамата синове на несменяемата персонална секретарка на Тодор Живков - Ангелина Горинова. Брат му Валентин е посланик от кариерата в Люксембург.

Преди 10 ноември Тимоти е един от най-ухажваните представители на " златната юноша ". Като непосреден комшия и връстник на сина на Милко Балев - художника Калин Балев, наследникът на Горинова хвърчи с него на мощни мотори и се отдава на заниманията, присъщи за младите потомци на номенклатурната върхушка.

Синът на комунистическия функционер Райко Дамянов - Дамян Дамянов, ценител на всички секрети на соцелита, огласи в изявление слуховете, че същинският татко на Камен в действителност е самият Тато.

" Но това по този начин не можа да се удостовери, тъй като кой смееше тогава да направи тест за бащинство на Живков? През годините обаче Тимоти от ден на ден заприличваше на Тато ", твърди Дамянов.

Официален татко на Валентин и Камен е Христо Матов. От втория си брак - с генерала от Държавна сигурност Иван Горинов, секретарката на Тодор Живков няма деца.

Като юноша Камен Матов е част и от компанията на внучката на Тато Жени Живкова. След измененията обаче пътищата им се разделят, макар че синът на Ангелина Горинова продължава да поддържа връзка с наследниците на най-приближените до Тодор Живков.

Синът на починалото комунистическо великолепие Райко Дамянов твърди още, че като юноша Тимоти бил много избухлив и поставял майка си в непредвидени обстановки. Една от тях била връзката му с момиче от напълно нормално семейство от столичния квартал " Хаджи Димитър ".

Двойката дори възнамерявала брак. Като чула това, Горинова побесняла и направила всичко допустимо да раздели влюбените. За по-голяма сигурност, че няма да се получи сходен рецидив, секретарката на Тато изпратила Тимоти в чужбина и там възприятията на младежа към изгората му заглъхнали от единствено себе си. Далеч от България и от някогашната си другарка, Камен се посвещава на работа с разнообразни задгранични сдружения, спомнят си някогашни фрагменти на външно министерство.

Приживе Тимоти се радваше на забележително завещание от майка си. След кончината си Ангелина Горинова остави на двамата си синове апартамент на столичната улица " Бигла " в квартал " Лозенец ", както и още няколко недвижимости в столицата.

Ангелина Горинова замества на поста персоналната секретарка на Тато Николина Попова. По думите на о.з. генерала от Управление безопасност и охрана (Пето управление н Владимир Владов, един от гардовете на Първия, Горинова се снабдява с голяма власт и въздействие над Тодор Живков, изключително след гибелта на Мара Малеева. Горинова не пускала никой да припари при Тато и даже постоянно вдигала " петолъчката " на бюрото му.

До финален мирис Горинова не издаде нито една загадка за Живков и неговото най-близко обграждане. А малко на брой можеха да познаят във старата жена, облечена в спортен екип и очевидно страдаща от костно заболяване, наперената секретарка на индивида, управлявал близо 4 десетилетия България.

" Ангелина беше страхотна и Живков доста я почиташе ", твърди ген. Владов.

Въпреки че при започване на 80-те, когато Тато остава и без щерка си Людмила, той пуска прекомерно покрай себе си здравната сестра от Правителствена болница - доста по-младата Ани Младенова, Ангелина Горинова остава неговата огромна уязвимост и опора в сложни освен персонални, само че и политически моменти. Живков очевидно не може да не помни по какъв начин малко преди Априлския пленум, когато прочела отчета му, младата тогава Горинова му споделя: " Другарю Живков, в този момент е моментът да вземем властта! ".

Когато Тато става първи секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия, той незабавно прави Горинова своя персонална секретарка, напомня " България Днес ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР