Днес мога да направя конкретно обещание, че ще има необходимото

...
Днес мога да направя конкретно обещание, че ще има необходимото
Коментари Харесай

Вдигат заплатите в столичното здравеопазване

Днес мога да направя съответно заричане, че ще има нужното нарастване и ще се извърши груповият трудов контракт, Васил Терзиев във връзка митинга на работещите в детското и учебно опазване на здравето с искане за нарастване на възнагражденията, който се състоя през вчерашния ден. Това нарастване ще се случи от 1 април, посочи той, представен от Българска телеграфна агенция.

В редица диалози с Министерския съвет договорихме, че това нещо ще се случи, уточни Терзиев и добави, че към този момент се вършат всички официални действия за това.

Искаме да кажем, че за нас това е извънредно значима тематика - справедливото заплащане на всички заети, акцентира столичният кмет и напомни за към този момент реализирани нараствания на възнагражденията в областите превоз, просвета и обучение.

" Сега се веселя и че за опазването на здравето можем да създадем тази така значима крачка ", сподели още той.

Васил Терзиев обърна внимание, че с Министерския съвет са водени дейни диалози да бъдат обезпечени средствата и да бъдат изплатени по верния метод. Постигната е задачата за съществена заплата от 1890 лв., посочи той.

Кметът разясни, че е бил деликатен в метода в тази обстановка, с цел да не се отвори огромен систематичен проблем.

Обясних и на синдикатите, че е доста популистко и комфортно да се вмени на Общината да доплаща за държавно делегирани действия, с цел да се употребява справедливият яд на хората за проблеми, които са се натрупали години наред, само че това единствено прави систематичният проблем още по-дълбок, разяснява Терзиев.

Той акцентира, че по тази причина настояването е било страната да влезе в ролята си. Според него другояче това би отворило вратата всеки, работещ с държавно делегиран бюджет, да желае компенсиране, което е погрешно, безконтролно и не е държавнически метод.

" Най-важното нещо в институционалността е всяка институция да си поеме ролята, а не непрекъснато да се вършат " кръпки " ", съобщи столичният кмет.

В системата на детското и учебното опазване на здравето са заети 2000 души, като синдикатите упорстваха за 35% нарастване на възнагражденията. Или главната заплата от 1350 лв. да се усили на 1890 лв., с 540 лв.. Първоначално кметът сподели, че настояванията им могат да бъдат задоволени, само че отчасти. Сред оповестените претенции беше и нарастване на средствата за работно облекло от 450 на 500 лева годишно, както и растеж на размера на компенсацията при пенсиониране до девет брутни месечни хонорари.

Малко след неговия брифинг общинският консултант от групата на ГЕРБ-СДС Георги Георгиев заяви, че внасят предложение за нарастване с 20% с пари от бюджета на София, за заплатите в общинското опазване на здравето, считано от 1 януари, прибавя Българска телеграфна агенция.

По думите на Георгиев това нарастване ще коства на годишния бюджет 10 млн. лв.. " Тези пари предлагаме да бъдат пренасочени от запаса на кмета, който тази година обилно е планувал да бъде рекорден запас, т.е. има от кое място да дойдат парите ", изясни Георгиев.

Другите 10% нарастване ще бъдат обезпечени от страната, ще дадем шестмесечен период за диалози. В случай, че те не бъдат подсигурени от страната, ние ще създадем актуализация в бюджета и съгласно, в осъществяване на финансовата стратегия, ще ви осведомяваме от есента, изясни още общинският консултант от ГЕРБ.

Георгиев сподели, че тези оферти са признати от синдикатите по време на срещи, които групата на ГЕРБ е провела през днешния ден с тях. Тази заран рано, започнахме срещи със синдикатите, като ги информирахме, че имаме точни и ясни планове за какво може да се финансира в допълнение тяхното нарастване и от кое място ще дойдат парите, добави общинският консултант.

Други претенции на протестиращите са за нарастване на еднократното заплащане за работно облекло от 450 лева на 500 лева, сподели Георгиев и добави, че ГЕРБ оферират 100 хиляди лева за това нарастване още веднъж да бъдат взети от бюджета.

" По необясними за нас аргументи, кметът на София е планувал два пъти повече пари за представителни разноски - 40 хиляди лв. на месец, към 130% е нарастването по отношение на предишния бюджет ", сподели общинският консултант. По думите му облеклото на медицинските сестри и фелдшерите може да бъде подсигурено от там.

Георгиев разяснява, че единственото искане, за което още водят договаряния, е при пенсиониране медицинските лица да получат вместо седем девет заплати на един път. Общинският консултант изясни, че до момента в който не получат броят на хората, които подлежат на пенсиониране в идващите една-две години, не могат да поемат съответен ангажимент.

Предложението ни ще бъде показано през днешния ден на финансова комисия в 17:00 часа, сподели Георгиев. Той благодари на групата на " Българска социалистическа партия за Бъглгария " и общинския консултант Ваня Григорова, които по думите му първи са повдигнали въпроса за заплатите. Георгиев посочи, че чака тяхната поддръжка, както през днешния ден на комисията, по този начин и на следващия ден на съвещанието на Столичния общински съвет.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР